Строителят в резерват „Ропотамо“ отрече за незаконен строеж

Строителят в резерват „Ропотамо“ отрече за незаконен строеж
Фирмата е допуснала пропуск, защото е започнала работа преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на фирмата, която бе обвинена вчера, че строи незаконно в резерват „Ропотамо", заяви, че изнесената информация не е вярна.

„По повод разпространена в медиите информация, че в резерват „Ропотамо" се излива бетон и се строят сгради, заявяваме, че изнесените факти не отговарят на истината", казва управителят на „Венис Марина", Здравко Казаков, съобщава БГНЕС.

Той добавя, че „във връзка с подготовката на туристическия сезон, фирмата-концесионер „Венис Марина" е предприела почистване на района и обновяване на съществуващата материална база".

„Всички дейности, които са предприети са в съответствие с нашите задължения, регламентирани в концесионния договор", казват от компанията.

„За да изпълним задълженията си, стартирахме акция по почистването на реката и местността около нея. Започнахме освежителен ремонт на съществуващото открито заведение. За да осигурим комфорта и безопасността на туристите подменихме изгнилите дървени подпорни греди на постройката. Ремонтните дейности са съгласувани с РИОСВ. Не е извършена промяна нито в конструкцията, нито в квадратурата на заведението – стриктно се спазват всички параметри, заложени в договора", заявава Казаков.

Фирмата обаче е допуснала пропуск, защото е започнала работа преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско.

Вчера, разследващият сайт „Биволъ" публикува информация, от която стана ясно, че строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват

Строежът няма никакви разрешителни и няма как да има, тъй като всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано, според Закона за защитените територии, съобщиха от „Биволъ".

След сигнала на „Биволъ", вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас.

Проверката е установила изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата и строежът е бил спрян от МРРБ, съобщават от Министерството.

#резерват #Ропотамо #Здравко Казаков #незаконен строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници