"Ал Кайда" иска да създаде ислямска държава

"Ал Кайда" иска да създаде ислямска държава
Лидерът на "Ал Кайда" призовава за мюсюлманите да се освободят от подтисничеството на чужди страни, режими, компании, войски и да започнат да прилагат ислямския закон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман ал Зауахири призова мюсюлманите в страните от Арабската пролет да се обединяват в борбата за създаване на ислямска държава.

Изявлението му бе направено в 103-минутен аудиозапис, качен в няколко ислямистки сайта късно в събота, предаде Би Ти Ви.

Лидерът на "Ал Кайда" призовава мюсюлманите да се освободят от подтисничеството на чужди страни, режими, компании, войски и да започнат да прилагат ислямския закон.

Според него времето на ислямския халифат е настъпило.

„Аз предупреждавам Франция, че в Мали ще срещне, с Божието позволение, същата съдба, която Америка срещна в Ирак и Афганистан", казва още в посланието си видният екстремист.

Идеята за създаване на ислямска държава не е нова. През 2012 г. радикални групировки обявиха създаването на „ислямска държава“ във втория по големина сирийски град Алепо.

В края на януари пък министърът на отбраната на Иран призова за създаване на обща военна организация на мюсюлманските държави.

#Айман ал Зауахири #Франция #Мали #Арабската пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници