Европол: Индикатори предполагат връзки на „Хизбула“ с атентата в Бургас

Европол: Индикатори предполагат връзки на  „Хизбула“ с атентата в Бургас
Взривеният на Летище Бургас автобус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европол допуска възможното участие на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ в нападението срещу израелските туристи на летище Сарафово, без полицейската организация да заема твърдо становищe, се казва в годишния стратегически аналитичен доклад за терористичната ситуация и тенденции в Европа на Европейската организация за полицейско сътрудничество (Европол).

„Седем души бяха убити в резултат на терористичното нападение на летището в Бургас. Въпреки че „Хизбула“ е заподозряна за извършването на атентата, отговорността не е потвърдена окончателно по време на написването на този доклад“, съобщава в. „24 часа“.

В общата статистика на терористичните нападения в Европа за 2012 г. темата за възможната връзка между „Хизбула“ и атентата в Бургас е формулирана така: „Нападение в България отне живота на седем души през юли 2012 г. По време на изготвянето на този доклад отговорността за атентата не е потвърдена, но индикатори предполагат възможни връзки с „Хизбула“.

Рязко се е покачил броят на екстремистките нападения в Европа през изминалата 2012 година.

През 2012 г. на територията на европейските държави са регистрирани 212 терористични нападения (за сравнение през 2011 г. те са 174), най-сериозните от които остават случаите със „Стрелеца от Тулуза“ Мохамед Мера и атентата на летището в Бургас, които заедно са отнели живота на 14 души и „показват сериозните рискове пред които е изправена Европа“, се изтъква в документа.

Документът на Европол посочва още, че за 2012 г. на територията на Европа са били задържани 537 души по обвинения в терористична дейност или свързани с такава, срещу „едва“ 484 души през 2011 г.

#"Хизбула" #Сарафово #атентат #Бургас #тероризъм #Европол #България #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници