Европарламентът ще обсъди проблема с подслушванията в България на 29 май

Европарламентът ще обсъди проблема с подслушванията в България на 29 май
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент реши да обсъди проблема с подслушванията в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент реши да обсъди проблема с подслушванията в България, предаде БНР.

Очаква се това да стане на следващото й заседание – 29 май. Решението беше взето с мнозинство от 32 гласа. Против гласуваха 26 евродепутати.

След обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване бяха установени тежки нарушения при подслушването от страна на МВР, бяха представени в два доклада – един публичен и един секретен.

От него стана ясно, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ (СДОТО).

Имаше образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те бяха за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание, препомня БГНЕС.

#Европейския парламент #МВР #Сотир Цацаров #подслушване #Цветан Иванов #Камен Костов #Сергей Кацаров #СДОТО #Радко Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници