Втори шанс за правителството? Едва ли

Втори шанс за правителството? Едва ли
A A+ A++ A

Трябва ли правителството на Пламен Орешарски да получи втори шанс? Този въпрос се задава от известно време след бурните протести срещу назначението на Делян Пеевски за директор на Държавната агенция за национална сигурност, които заляха страната. Назначението бе отменено, а лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан с половин уста признаха, че то е било „тежка политическа грешка“.

От БСП твърдят, че правителството не е получило възможност да реши проблемите на хората, които според тях са жизненоважни. „На това правителство на практика не му дадоха въздух от първия момент“, заяви днес Мая Манолова.

Новото мнозинство обаче няма никакво право да се сърди на протестиращите. Те излязоха на улицата заради наглата подмяна на дневния ред на обществото. А задкулисното правене на политика просто взриви хората, които, за разлика от управляващите, отдавна живеят в информационния ХХІ век. И искат прозрачност и публичност и в политиката.

Нека си припомним какво се случи след извънредните избори на 12 май. Първото заседание на новоизбраното Народно събрание бе проведено на 21 май. Правителството на Пламен Орешарски бе избрано на 29 май. Какво се случи през тези 8 дни?

Първо - вместо с наболелите социални проблеми новото мнозинство се захвана с промени в Закона за ДАНС. Те бяха направени по предложение на Станишев и Местан, внесено в парламента на 28 май. Промените бяха приети с направо светкавична за обичайните темпове на работата на парламента бързина. Текстът на самите поправки и последвалите събития ясно показват, че те бяха направени за конкретен човек. Незнайно как управляващите убедиха президента Росен Плевнелиев, че промените са полезни и той не направи най-нормалното - да свика Консултативен съвет по национална сигурност или да ги върне за ново обсъждане в Народното събрание.

На 14 юни Делян Пеевски беше избран буквално за 15 минути, без обсъждане и без никаква предварителна информация. Президентът Росен Плевнелиев реагира светкавично и свали доверието си от правителството и мнозинството. Още същия ден над 10 000 софиянци, организирани чрез Фейсбук, излязоха на спонтанен протест в центъра на столицата.

Още същата вечер Пеевски съобщи в изявление, че е готов да приеме решение на парламента за отмяна на назначаването си. Но духът вече беше изпуснат от бутилката. Протестите не стихват вече 13-и ден, а исканията ескалираха до незабавна оставка на правителството „Орешарски“ и нови извънредни избори.

Днес вече няма смисъл да се обяснява как случилото се е грешка, как дори депутатите от мнозинството са били изненадани от кандидатурата. Не, не е грешка. Ходът на събитията доказва, че това е била една добре обмислена и изпълнена стратегия. За 15 минути БСП и ДПС пропиляха всички шансове на правителството и на парламента. А изборът на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за шеф на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика беше просто още един ход от тази стратегия.

Неистихващите протести показват, че втори шанс едва ли ще има.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници