Емил Райнов: ГЕРБ въведоха еднолично управление на НЗОК

Емил Райнов: ГЕРБ въведоха еднолично управление на НЗОК
„ГЕРБ смениха закона, въведоха еднолично управление, избира се управителят на касата от парламента, където те имат мнозинство, надзорът се назначава от касата и толкова“, каза пред БНТ зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Е
A A+ A++ A

„ГЕРБ смениха закона, въведоха еднолично управление, избира се управителят на касата от парламента, където те имат мнозинство, надзорът се назначава от касата и толкова“, каза пред БНТ зам.-председателят на парламентарната  комисия по здравеопазване д-р Емил Райнов.

Той припомни, че преди началото на управлението на ГЕРБ касата е била обществена институция - Общо събрание от 36 души, управителен и контролен съвет.  „Има системни нарушения при управлението на досегашния управител на НЗОК“, подчерта депутатът от КБ и добави, че имало изказвания на членове на Надзора, че са подвеждани, не им е давана информация, сменяни са протоколи, сменяна са цели пасажи от протоколи.

„Обвиненията там са много сериозни“, уточни той. Депутатът отбеляза и факта, че лекарите  са заявили, че няма да участват  в какъвто и да е диалог, докато не се смени управлението на НЗОК. Трябва да се види реалното състояние на НЗОК. „Миналато година, когато бяха назначени Десласлава Атанасова и д-р Пламен Цеков, се твърдеше ясно и категорично  - спираме с екпертните, ние правим нашите тежки и политически назначения“, изтъкна Райнов.

Той  подчерта, че д-р Румяна Тодорова е безпартиен експерт и не пропусна да припомни, че под нейно ръководство НЗОК е имала резерв от 1,6 млрд. лв., парите са изплащани редовно.  „Касата беше стабилна финансова институция, имаше прозрачност“, категоричен бе депутатът.

Д-р Райнов попита Десислава Атанасова къде е този резерв от 1,6 мрлд. лева? Той  изтъкна, че през 2009 година е имало информационна система, здравен портал, електронно здравно досие и трябвало само да се направи електронната здравна карта.

„Четири години не работиха по тази тема, въведоха бюджетното финансиране на болниците - получи  се на работещи болници да  не им достигат парите, а някои други болници свенливо мълчат, защото  не могат да си изработят и парите, които им дават. Това е от липсата на прозрачност последните 4 години“, поясни депутатът.

„Ние искаме 2 основни неща. Пълна прозрачност при управлението на Касата - да се вижда кой какво плаща и на кого плаща, както и гарантираност на системата“, заяви д-р Райнов. Социалистът каза, че иска да види реалното  финансово състояние на НЗОК. „Казват, че всичко е наред, а драмата е голяма“, убеден е той .

#Емил Райнов #Десислава Атанасова #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници