Германия е най-предпочитаната от българите страна

Германия е най-предпочитаната от българите страна
Всяка четвърта пенсия, която е пусната досега, е по международните спогодби и регламенти при определяне на база български и германски осигурителен стаж. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите, които са се ориентирали към работа в чужбина, предпочитат Германия.

„5751 пенсии и добавки към тях са изплатени на българи, които имат осигурителен стаж и в България, и в Германия. Данните са от 2007 година насам“, обясни управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков, предаде БНР.

В сряда бяха открити нови информационни центрове за български работници, които искат да работят в Германия.

Той посочи, че Германия е сред държавите, където българските емигранти искат да работят най-много. Всяка четвърта пенсия, която е пусната досега, е по международните спогодби и регламенти при определяне на база български и германски осигурителен стаж.

КТ „Подкрепа“, Фондацията на бизнеса за образованието и немска благотворителна организация за образование в Хамбург работят по информационна мрежа, наречена „Бегин“. Тя електронно, чрез мрежа от представители в цялата страна и центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Благоевград, ще помага на хората, които искат да работят в Германия - основно с информация.

Секретарят на КТ „Подкрепа“ Емил Димитров разказва какви са получените досега въпроси.

Най-честите въпроси са:  Как да съм сигурен, че е възможно да работя в Германия по легална заетост, какви документи ми е важно да видя, какво ми е необходимо като документация, процедура, когато отивам в Германия, да си взема от тук, така че там да ми бъде признато и да ползвам съответните права, и такива хора, които вече са работили и се върнат тука ...  какво още, откъде трябва да си набавя, така че да мога да си ползвам правата в България.

Информационните центрове ще започнат работа през август. Освен синдиката в помощ на проекта са и Националният осигурителен институт и Агенцията по заетостта.

По данни на КТ „Подкрепа“ в Германия официално са регистрирани най-малко 120 000 работещи българи.

#Германия #Емил Димитров #Бисер Петков #КТ „Подкрепа“ #София #Пловдив #Варна #Бургас #Враца #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници