Външните министри от ЕС решават за „Хизбула“

Външните министри от ЕС решават за „Хизбула“
Министрите на външните работи от Евросъюза се събират на редовен съвет в Брюксел, където ще обсъждат дали да се обяви за терористична организация военното крило на ливанската групировка „Хизбула“. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Министрите на външните работи от Евросъюза се събират на редовен съвет в Брюксел, където ще обсъждат дали да се обяви за терористична организация военното крило на ливанската групировка „Хизбула“. Вече има „обосновано предположение“, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас.

От началото на годината двата опита за обявяването се провалиха, защото е необходимо съгласието на всички 28 страни – членки на ЕС.

За обявяването от ЕС на военното крило на „Хизбула“ за терористична организация, отдавна настояват няколко държави, най-вече Великобритания и Франция. Пред БНТ европейски допломат изрази надежда, че до началото на Съвета различията между отделните държави ще бъдат изгладени и ще се постигне споразумение. Досега то не ставаше заради опасенията на някои страни, че това ще доведе до политически проблеми в Ливан, където „Хизбула“ е важна част от управлението на страната.

В последните дни се появи информация, че главният европейски преговарящ Катрин Аштън ще предложи само военното крило на групировката да бъде обявено за терористична организация, но разговорите с другите партии в Ливан, включително политическото крило на „Хизбула“, да продължат.

#Хизбула #Великобритания #Франция #Бургас #Кипър #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници