Британци, българите и румънците идват!

Британци, българите и румънците идват!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на румънците и българите, които работят във Великобритания, е нараснал с повече от една четвърт в рамките на три месеца, съобщава в. "Дейли Телеграф".

В края на юни имигрантите са наброявали 141 000. Регистрирано е покачване от близо 26% в сравнение с преброените 112 хиляди в края на март. Данните са на Националната статистическа служба.

Предвид отварянето на границите за българи и румънци през 2014 г., коментаторите прогнозират пристигането на още по-голяма вълна източноевропейци от двете страни във Великобритания след Нова година, когато пазарът на труда в западната държава ще се отвори за тях.

Правителството на премиера Дейвид Камерън многократно отказваше да представи данни за предполагаемия размер на тази вълна, въпреки че посланиците на двете страни заявиха пред депутатите по-рано тази година, че очакват повече от 35 000 имигранти да дойдат в западната страна през 2014г.

„Никой гражданин на ЕС няма да има неограничен достъп до Великобритания. Имигрантите трябва да работят, да учат или да се справят сами. Тези, които са изкушени да дойдат тук, за да опитат да злоупотребяват с обществените блага, трябва да знаят, че ние не можем да бъдем използвани лесно”, изтъкна министърът на имиграцията Марк Харпър.

Също така Великобритания възнамерява да изисква хиляди лири на година от имигрантите, искащи достъп до британската здравна система.

„Трябва да бъде ясно, че това е национална здравна система, а не международен здравен център и аз съм решен да спра сриването на тази система“, заяви министърът на здравеопазването Джереми Хънт.

В края на май Европейската комисия съобщи, че ще започне правни действия срещу Великобритания заради усилията й да ограничи туризма с цел социални облаги.

Комисията настоява да бъдат облекчени правилата за получаване на социални помощи от граждани на Европейския съюз.

От 2004 г. във Великобритания действа изискване за тези, които получават държавни помощи, да бъдат британски граждани.

Ако европейските чиновници постигнат искането си, Великобритания ще трябва да изплаща стотици милиони британски лири годишно на граждани от ЕС, които посещават Обединеното кралство.

#Великобритания #имигранти #българи #румънци #здравна система #Марк Харпър #Джереми Хънт #Дейвид Камерън #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници