Инспекторите на ООН се отправиха към района на предполагаемата химическа атака

Инспекторите на ООН се отправиха към района на предполагаемата химическа атака
Мисията, съставена от десетина инспектори и ръководена от шведа Ааке Селстрьом, пристигна в Дамаск на 18 август, за да разследва твърденията за други предполагаеми атаки в страната, извършени по-рано тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Инспекторите на ООН са се отправили към мястото на предполагаемата химическа атака, за която е обвинен сирийския режим, край Дамаск, където трябва да започнат разследване, съобщава Франс прес.

Фотограф на агенцията е видял инспекторите да заминават с конвой от пет коли, ескортирани от сирийски сили за сигурност. Те трябва да посетят зоната в Източна Гута, където опозицията и западните страни обвиняват армията, че е убила стотици цивилни при атака с химическо оръжие миналата сряда, предава БГНЕС.

Мисията, съставена от десетина инспектори и ръководена от шведа Ааке Селстрьом, пристигна в Дамаск на 18 август, за да разследва твърденията за други предполагаеми атаки в страната, извършени по-рано тази година.

Три дни по-късно армията предприе офанзива на изток и запад от Дамаск, при която опозицията обвини режима, че е използвал химически оръжия, отнели живота на над 1000 души.

„Лекари без граница“ съобщиха за смъртта на 355 пациенти, „показващи невротоксични симптоми“, в района на столицата на Сирия, но уточниха, че не могат „да потвърдят научно причината за симптомите, нито да установят отговорността за нападението“.

Позовавайки се на медицински източници, Сирийският център за наблюдение на човешките права преброи над 300 жертви на отровен газ, сред които десетки бунтовници.

#ООН #Дамаск #химически атаки #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници