ЕС предприема нови действия за борба с биологични видове „нашественици“

ЕС предприема нови действия за борба с биологични видове „нашественици“
Снимка: forum.flowersnet.info
A A+ A++ A

Във вторник Европейската комисия предложи ново законодателство за предотвратяване и управление на бързо нарастващата заплаха от инвазивни видове. В момента в Европа има над 12 000 видове, които са чужди за природната среда. Около 15% от тях са инвазивни, като техният брой бързо нараства, съобщи пресцентърът на ЕК.

Предложението има за цел да се намерят решения на увеличаващите се проблеми, причинени от тези инвазивни чужди видове. Проблемите са няколко вида. Един от тях е икономически, защото инвазивните чужди видове причиняват в Европа щети на стойност най-малко 12 милиарда евро годишно поради опасности за човешкото здраве (например азиатски стършел и тигров комар, чиито ухапвания могат да бъдат фатални), щети на инфраструктурата (например японската пача трева поврежда сгради) и загуби при добива в селското стопанство (например нутриите, които увреждат култури).

Другият проблем е екологичен, защото инвазивните чужди видове могат да нанесат тежки вреди на екосистемите и да доведат до изчезване на биологични видове, които са необходими за запазване на равновесието на природната среда. Черната череша например нарушава сериозно равновесието на горските екосистеми, а сивите катерици изтласкват червените. След загубата на местообитания инвазивните чужди видове са втората основна причина за загубата на биологично разнообразие в света.

Съществува и политически проблем, защото много държави членки вече са принудени да изразходват значителни средства за справяне с този проблем, но техните усилия не са ефективни, ако остават само на национално равнище. Кампанията за ликвидиране на гигантския хераклеум в Белгия например ще завърши без успех, ако видовете се разпространят отново от Франция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници