Израелски телевизионен канал разкри договорка между Путин и Асад

Израелски телевизионен канал разкри договорка между Путин и Асад
Снимка: www.businessinsider.com
A A+ A++ A

Израелският телевизионен „Канал 2“ излезе с твърдение, че зад руския план за поставяне под международен контрол на сирийските химически оръжие всъщност стои тайна руско-сирийска договорка, съобщи електронното издание на турския вестник „Милиет“, цитиран от „Фокус“.

В съобщението на „Канал 2“ се посочва, че в замяна на откриването за международен контрол на инвентара от химически оръжия, сирийският президент Башар Асад ще получи допълнително оръжие и боеприпаси от Русия. Според твърдението на израелската телевизия с предаването под международен контрол на притежаваните химически оръжия режимът на Башар Асад постига две важни цели – предотвратява евентуална военна намеса на САЩ и същевременно си осигурява от Русия нови бойни самолети и военни боеприпаси, с които да е в състояние окончателно да победи опозиционните сили.

„В тази връзка руският президент Владимир Путин е дал дума да изпрати конвенционални оръжия в Сирия срещу предаването на химическите оръжия, а намиращият се на посещение в Русия сирийски външен министър Велид Маалим продължава преговорите за доставките на ново оръжие. Част от това оръжие вече е натоварено на кораб в руското черноморско пристанище Новоросийск и пътува за Сирия. Режимът на Башар Асад, който от две години се сражава със силите на сирийската опозиция, изпитва най-голяма нужда от бойни самолети, а голяма част от танковете му са неизползваеми.

Миналата есен Русия замрази доставката на 29 бойни самолети МиГ-29, които беше обещала на Сирия, но през май тази година руски и сирийски представители са провели срещи за договаряне на нови доставки на руско оръжия за арабската страна“, посочи още израелският телевизионен „Канал 2“, цитиран от турския вестник „Милиет“.

#Владимир Путин #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници