Защо подкрепям Орешарски

Защо подкрепям Орешарски
A A+ A++ A

Поводът за тези редове е интервюто на премиера Пламен Орешарски пред "Панорама" в навечерието на отчета му за 100-те дни на кабинета в сряда.

Чухме и видяхме управленец, въоръжен с търпение, мисъл, доброта и човещина, готов да отстоява и насърчава обединението на българите. Не да ги разединява като президента Росен Плевнелиев, който още на първия месец на днешното управление оттегли доверието си от правителството. Което е недопустимо по конституция.

Въпреки, организираните протестиращи, обградили сградата на „Сан Стефано” 29, които впрочем камерите често показваха на госта си, Орешарски не допусна размити отговори на остри въпроси. Говореше на езика на българите, които създават, а не рушат. Далеч от езика на консуматори, които впрочем, доскоро ни управляваха. Да, такива бяха предишните.

Ето посланията на Орешарски:

1. За войната в Сирия: „Поне тук съм оптимист за вътрешно политически консенсус”! Ясна позиция срещу употребата на химическо оръжие. Надежда за опазване на мира с политически и дипломатически средства.

2. За ситуацията в разединена България: „Няма друга рецепта за успех, освен икономически мерки, стимулиращи растеж!

3. За скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС: „Политическо решение, отчетено като грешка!”. (за разлика от лидерите на двете съуправленски партии, които през седмицата си прехвърляха топката през медиите, трупайки личен и на организациите си рейтинг).

4. За кадровата политика:”Търсим баланс! Имам най-експертния кабинет на прехода, само с четирима партийни членове, които са специалисти. Нося отговорност за всяко назначение. За областните управители поисках предложения от двете партии!”.

5. За приоритетите в дневния ред на властта: „Реформи в здравеопазването, образованието, администрацията, съдебната система, където сме обект на критики от наши външни партньори! Хубаво е, че кабинетът свикна да работи под натиск!”. (от началото на прехода нито едно правителство не е работило под натиска на организирани и платени от предишне властници хора, немалка част от които излязоха на улицата, за да припечелят някой друг лев).

6. За отношението към бизнеса: „Ще изчезне страхът! Няма да има целенасочени проверки , ще възстановим разплащанията, ще връщаме в срок ДДС!”.

7. За монополите: „По-строг контрол върху естествените монополи. Всеобхватна борба с другия кръг монополни формирования. Нов Закон за обществените поръчки, който да създаде по-добра среда за малкия и средния бизнес!”.

8. За рестарта на АЕЦ „Белене”: „Ние сме евроатлантическа страна. Добре дошли са ни контакти с максимално широк кръг страни. Със собствени сили ще направим нов анализ на проекта за атомната централа, който строим от края на 70-те години!”.

9. За ненаградения и прибрал се в Париж досегашен френски посланик у нас: „Ордени се дават за изключителни заслуги. Не започваме от Франция. Започваме от моя кабинет!”.

Държавник, който пореден път показа уважение към инакомислещите и си тръгна от почти антиправителствената държавна телевизия с протегната ръка към всички!

Сега обаче иде ред на истинските реформи. Избирателят ще е безпощаден. Наслушал са е на голи обещания и плащане на парче. Не е време за сезонни работници, нито пък за сезонни правителства.

Време е да заработи държавата!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници