За честта на България!

За честта на България!
A A+ A++ A

България не се класира за баражите на Мондиал 2014, но успя да си върне обичта и уважението на народа.

На стадион „Васил Левски" имаше 35 000 души. Помните ли, кога за последно имаше толкова фенове, които заедно да викат „Българи-юнаци" от първата до последната минута? Никой от тях не очакваше победа. Те бяха дошли да видат само един гол и да покажат уважението си към момчетата. Все пак още след загубата от Армения беше ясно, че нямаме никакви шансове. Наистина ли някой си мислеше, че можем да вкараме 3 гола на Чехия? И то при положение, че на вратата седи не кой да е, а Петър Чех – спечелил Шампионска лига през 2011 г. и Лига Европа миналата година. Вратар от класа. Независимо колко дори защитници има пред него, той може да спаси достатъчно положения и да запази вратата си суха.

След успеха в София, чехите завършиха на 3-о място в Група В с 15 точки, а България е 4-та с 13 точки. Както каза Петър Чех след мача - който колкото точки е събрал, толкова е заслужил.

С тази игра, която българите покаха в последните няколко мача, доказаха, че имат възможности, но нямат нужното самочувствие и увереност. Все пак е ясно, че дребните детайли решават големите мачове. Липсва им най-важното - 90 минути пълна концентрация. Тези малки, малки детайли са проява и на непрофесионализъм – нещо, което Любо Пенев ненавижда! Всяка една такава грешка през целия цикъл на квалификации ни костваше гол, дузпа, червен картон и невероятни пропуски. Статистиката - в последните 10 мача имаме 5 червени картона!

Ако тези малки детайли се променят в положителна посока, ако момчетата изпълнят всички условия на Пенев, продължават да играят така и съберат нужната смелост и бъдат по-дисциплинирани, България със сигурност ще се класира за Евро 2016.

За жребия на 23 февруари се паднахме в Урна 4. Форматът на Европейското първенство е променен - от 53 страни в УЕФА, финалите стигат цели 23. Към момента е ясно само, че вероятно ще има 10 групи, от които първите два тима ще отиват на финалите, а най-добрите 6 трети ще играят баражи. В четвърта урна са още Армения, Полша, Шотландия, Латвия, Финландия, Уелс, Естония и Беларус. С тях не може да се паднем.

На стадиона освен загубата имаше и други разочарования за публиката. Голяма неорганизираност от страна на стюарди и полиция.

Не липсваха и т.нар. провокатори. Група от 30-ина момчета с качулки и шапки, заградени от полиция няколко пъти се опита да създаде напрежение между публиката. В началото викаха против Сектор Г, а след това се обърнаха срещу Сектор Б. Но не им се получи. В 14-та минута пък решиха да викат „Оставка" срещу правителството. Пак бяха бързо заглушени от виковете на феновете. Радвам се, че голяма част от стадиона не се потдаде на тази провокация, защото мястото на политиката не е на стадиона. И който иска да протестира – да ходи пред Парламента.

След мача пък имаше пълна деорганизация от страна на полицията. Въпросните не позволиха на журналистите да слязат през входа за Микс-зоната, а ги накараха да обиколят целия стадион, за да си свършат работата. На въпрос „Защо не ни пускате?" отговорът беше „Като говорите глупости по телевизията сега тука ще седите!". Тази реплика от 25-годишен полицай дори не заслужава коментар, а само неуважение.

На фона на всичко това, Любо Пенев и футболистите заслужено бяха аплодирани. Стадионът бе пълен и пак ще бъде. През 2016-а ще сме на Европейско и българите ще играят, ако не за друго, то поне за честта на България, както направиха и в този квалификационен цикъл.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници