Не прави на другия това, което не искаш да сторят на теб

Не прави на другия това, което не искаш да сторят на теб
A A+ A++ A

Още в далечната 1962 година съпругът на кралица Елизабет II принц Филип охарактеризира Daily Express като „ужасно отвратителен”. Тогава дукът на Единбург каза: „Той е пълен с лъжи, скандали и измислици; това е един порочен вестник”.

...Лондонският таблоид е известен със своите „кръстоносни походи”.

През 2011 година, например, вестникът проведе „Кръстоносен поход за свобода”; сдаде възможност на всеки, който желае, да прибави името си към петиция до министър-председателя на Обединеното кралство за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Въпреки че искането беше подкрепено от доста известни личности, Daily Express събра едва 370 000 подписа – малко повече от половината му читатели и около 0,6% от населението на страната.

Новият „кръстоносен поход” е онлайн подписка до премиера и правителството срещу „28 милиона румънци и българи, които ще получат пълен достъп до британския трудов пазар” след 1 януари 2014 година. Вестникът иска „да се затворят всички шлюзове” пред нахлуващите „бедняци” и настоява Дейвид Камерън да каже направо своето „Не” на Брюксел и защитавайки британските интереси, да удължи ограниченията за българите и румънците на британския пазар на труда.

Daily Express пропя и старата си песен: „Ако Брюксел не приеме това и даде Великобритания на съд, за да я задължи да приложи правилата за свободно движение, няма ли това да бъде нова отлична причина да се оттеглим от ЕС?”.

...Няма смисъл отново да се цитират данните и фактите, опровергаващи гневните слова на „порочния вестник”. Проблемът е, че един от неговите „аргументи” – за растящата младежка безработица на Острова, която нямало да може да се пребори с предстоящата миграция от България и Румъния – на практика повтаря тезата, която неотдавна открито защити Дейвид Камерън.

С други думи, „пълният с лъжи, скандали и измислици” Daily Express вече се приближава опасно близко до позициите на премиера и правителството в Лондон. Може би затова – да не засегне великобританските островни чувства и интереси – един от говорителите на Европейската комисия отказа да коментира петицията на таблоида.

...Преди много векове, когато все още са се водили сериозни религиозни диспути, някакъв езически цар поискал от християнски, юдейски и мюсюлмански свещеници да му обяснят с едно изречение същността на съответната вяра. Отговорът на трите религии бил идентичен: „Не прави на другия това, което не искаш да сторят на теб”.

Не е зле да се припомни тази мъдрост.

Някои в Обединеното кралство гледат на българите (и румънците), които биха отишли там като икономически имигранти по същия начин, по който в български домове, ресторанти и барове в чужбина се коментират проблемите у нас със сирийските и другите бежанци (политически и икономически имигранти) и телевизионните репортажи, показващи открито ксенофобските, даже расистки демонстрации и прояви в България, включително и на стадиони.

Разбира се, че има разлики. У нас пристигат хора главно по нелегални канали, поддържани от организирани мафии от двете страни на границата, докато след 1 януари 2014 г. българите ще могат свободно да ходят във Великобритания; поне на теория – днешното европейско законодателство за свободно движение оставя вратички за доста ограничения, от които по всяка вероятност Лондон ще се възползва. Но въпреки всичко паралелът съществува.

Опасното е, че случващото се България и истерията, която се насажда на Острова и в други страни (Франция, например) наливат обилна вода във водениците на т.нар. „евроскептици” от рода на евродепутата Найджъл Фараж, Британската национална партия, холандската Партия на свободата, френския Национален фронт, швейцарската Народна партия, италианската Северна лига, Партията на свободата на Австрия, гръцката „Златна зора” и т.н. В това непълно изреждане на шовинисти и популисти, които искат да спечелят общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на народа, но извън „диктата” на Брюксел, се включва и българската „Атака” на Волен Сидеров, чиито публични изявления не са далеч от тези на Daily Express, Найджъл Фараж и Марин Льо Пен.

...Наскоро шест водещи европейски вестника (Züddeutsche Zeitung, The Guardian, Le Monde, Gazeta Wyborcza, La Stampa, El País) публикуваха в общото приложение „Европа” голямо интервю с италианския министър-председател Енрико Лета. С голяма тревога той отбелязва, че хората не си дават сметка за „напредъка на популистите”; „Европа на народите трябва да се бори с популизма”. Лета не е очаквал „толкова расизъм” и се безпокои, че евроскептиците ще успеят да вкарат много депутати в Европейския парламент след изборите през май догодина.

Подобна идея отстоява и френският философ Бернар-Анри Леви в статия, многозначително озаглавена: „Европа започва в Лампедуза” (край този малък италиански остров Средиземно море погълна над 400 имигранти).

...Би било проява на политическо късогледство, ако не се свържат нещата – от петицията на Daily Express, през символа на Лампедуза, до тревожните прояви на популистите - в този изключително напрегнат за българите (у нас и в чужбина) и за всички европейски граждани момент. Очевидно е е, че обществените диоптри в България се увеличават и засега не се виждат онези политически и икономически офтамотолози, които би следвало да предложат адекватни решения на проблема.

На този нерадостен фон остава вероятно има два пътя: задълбочаване на озлобяването и националистическото капсулиране или оптимистичното придържане към старата мъдрост: „Не прави на другия това, което не искаш да сторят на теб”. За втората посока се изисква силна воля...

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници