„Имигранти по бедност” ли са българите и румънците в ЕС?

„Имигранти по бедност” ли са българите и румънците в ЕС?
Снимка: touristmaker.bg
A A+ A++ A

В дебат за имиграцията в Германия неизменно присъства определението „имиграция по бедност”, и често в този дебат се изграждат негативни образи на имигрантите, критикува изследователят Маркус Енд пред Deutsche Welle, цитирано от агенция "Фокус".

“Разговорите за имиграцията са пропити с антиромски настроения. От средата на 2012 г., понятието "имигранти по бедност" се отъждествява в обществото с понятието "роми". По този начин на ромите биват приписани качества, приписвани на така наречените „имигранти по бедност”- те са описвани като мързеливи и социални паразити”, коментира Енд.

„Говори се, че ромите ще донесат мръсотия и шум, както и че са склонни към престъпления. А антиромските настроения са форма на расизъм”, предупреждава експертът. Социалдемократът и депутат от Бундестага Щефан Ребман се намеси дебата за т.нар. "имиграция на бедността" от България и Румъния, на фона на ксенофобската полемика на германските християнсоциалисти.

„Вместо да формулираме силни изказвания, трябва да се съсредоточим върху това да осигурим истинска интеграция", заяви , цитиран от Metropolregion Rheinnneckar News. "Манхайм е един много успешен град, въпреки всички предизвикателства, породени от високото равнище на имиграцията, особено от България. И това е така, точно защото политиката не навява страх, а по-скоро предприема мерки там, където те са необходими”, допълва социалдемократът, като подчертава, че по-голямата част от гражданите, както и германската икономика и занаятите приемат имиграцията като възможност.

Брюксел увеличи съпротивата си срещу британските опити за обуздаване на българската и румънската имиграция в ЕС, пише британският в. The Guardian. Същевременно, лидери от Европейския парламент обявиха, че правилата за свободно движение категорично не подлежат на обсъждане, и дадоха да се разбере, че опитите те да бъдат променени, ще бъдат блокирани. В последния си отговор на призивите на британски политици за пренаписване на един от основополагащите принципи на ЕС, председателят на Еврокомисията Мартин Шулц заяви, че той приема „много сериозно” тези искания, но няма никакъв шанс парламентът да преразгледа правилата за свободно движение в рамките на 28-членния блок.

Ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочва, че имигрантите от Източна Европа са от полза за ЕС, тъй като те помагат да се изгладят някои недотам добре уредени аспекти от пазара на труда в 28-членния блок, пише германското издание Der Spiegel.

Един средностатистически имигрант от Източна Европа сравнително бързо може да си намери работа в Западна Европа. В същото време, за южноевропейците, имигрирали в южните части на ЕС, това е доста трудно постижимо. Европейската комисия изиска пред Съда на европейската общност по-лесен достъп на безработните чужденци до германската система за социално осигуряване, пише германското списание Focus. От няколко месеца в управляващата коалиция на Германия се води разгорещена дискусия за имиграцията от Румъния и България.

Според изчисленията на експерти, свободното движение в пазара на труда на ЕС не е проблем. В средата на миналата година броят на българите и румънците, които са получавали социални помощи в Германия, е бил 16%- с 10% по-нисък от средния за чужденците в страната. В Германия общият дял на получаващите помощи е 7,5%.

#ЕС #Германия #българи #румънци #роми #интеграция #имигранти #бедност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници