ЕП: Скопие да не влиза в исторически спорове със съседите

ЕП: Скопие да не влиза в исторически спорове със съседите
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Комисията по външни работи на Европейския парламент гласува днес доклада по напредъка на Република Македония. Приети бяха голяма част от предложенията на Андрей Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ).

Текстът на одобрения доклад гласи, че Европейският парламент „отново изразява своето притеснение относно употребата на исторически аргументи в настоящия дебат със съседите и отново призовава за съвместни отбелязвания на общи исторически събития и личности“. „Изпълнението на тази препоръка е ключова за подобряването на добросъседските отношения и за подписването на споразумение между София и Скопие“, смята Андрей Ковачев.

Според него „разочарованието на много граждани на Република Македония от липсата на напредък към членство в Европейския съюз е разбираемо. Така е, защото Скопие чете избирателно препоръките на Брюксел“. Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, е категоричен, че гражданите на Република Македония трябва да търсят вината за липсата на начало на преговори за членство в своите управляващи.

Друг текст, предложен от българския евродепутат, поощрява усилията на Скопие да получи достъп до архивите на бившите югославски комунистически тайни служби и да включи разузнаването и контраразузнаването в съществуващия вече процес на осветляване на комунистическото минало, което е било изградено на антибългарска основа. Ковачев смята, че именно тези служби са основно отговорни за сегашните проблеми между София и Скопие.

Очаква се резолюцията за напредъка на Република Македония да се приеме окончателно на пленарната сесия в Страсбург в края на февруари.

#Европейския парламент #Ковачев #ЕП #Македония #Скопие #Страсбург #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници