Най-обичаното дърво на годината

Най-обичаното дърво на годината
Снимка: http://zabelejitelnosti.info/
A A+ A++ A

На 1 февруари 2014 г. ще стартира онлайн гласуването в четвъртото поредно издание на конкурса „Европейско дърво на годината“.

За спечелване на титлата през 2014 в конкурса ще се състезават дървета от 10 страни - Чехия, Словакия, България, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия, Уелс. Състезанието се провежда под надслова: „Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност.“

Тази година в международната надпревара страната ни ще бъде представена от Стария бряст в гр. Сливен, който убедително спечели националния конкурс „Дърво с корен 2013“ с 6097 гласа. Хилядолетният бряст се намира в центъра на града и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители. Той е символът на Сливен и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност. Дървото беше номинирано от Община Сливен и получи активна подкрепа от своите съграждани.

#Дърво на годината #конкурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници