10 филма, номинирани за „Оскар 2014“, които не са за изпускане – II част

10 филма, номинирани за „Оскар 2014“, които не са за изпускане – II част
Джуди Денч отново е брилянтна във „Филомена“. Снимка: www.allmoviewallpaper.net
A A+ A++ A

След като ви представихме първата част на избраните „10 филма, номинирани за „Оскар 2014“, които не са за изпускане“, дойде ред и на втората част. Всеки от тези филми заслужава да получи поне една от престижните статуетки.

6. „Небраска“, реж. Александър Пейн

Макар действието да върви доста бавно и на моменти тягостно, „Небраска“ е изпълнен с трогателни моменти, черен хумор и приятното усещане за възродената връзка между баща и син. Драмата разказва за старец в напреднала деменция (достойно изпълнение на Брус Дърн), който се подвежда, че е спечелил джакпот от 1 милион долара и тръгва да си го вземе. Неговият син обаче се притеснява за него и го закарва с колата до щата Небраска, на 1200 километра, откъдето може да вземе въпросната награда. В течение на действието двамата преоткриват отношенията си и дистанцията между тях се скъсява.

Един черно-бял филм, който ни запознава и с американската провинция в Средния запад, където цари безработица, скука и безвремие и действителността съвсем не е толкова розова, както в един типичен холивудски филм.

7.  „У дома през август“, реж. Джон Уелс

И докато в горния филм ставаше въпрос за отношенията между баща и син, то в този основната линия е за трудната връзка между майка и дъщеря. Драмата по пиеса на Трейси Летс е трудна „за преглъщане“ и на доста моменти атмосферата в лентата е угнетяваща, но няма как да пропуснете зашеметяващото участие на Мерил Стрийп и Джулия Робъртс (които играят въпросните майка и дъщеря). Първата играе властна и егоцентрична вдовица, която е болна от рак и изисква целият свят да се върти около нея поради този факт, а една от трите й дъщери (Робъртс) отказва да бъде смирена, покорна и опечалена.

Женски филм, който разглежда гнилите травми на едно семейство, което дъъълго време не е било заедно. Заслужава си да се гледа дори само заради майсторството на актрисите.

8. „Син жасмин“, реж. Уди Алън

Тъй като не съм фен на Уди Алън, бях приятно изненадана от лекотата на този филм. „Син жасмин“ разглежда историята на две сестри. Да, пак е семейна история, но не това е центърът на сюжета. Неслучайно брилянтната Кейт Бланшет е номинирана за наградата на Академията. Неспособни сме да осъдим нейната героиня – разглезената Жасмин, свикнала на охолство и лукс, която в един момент остава без нищо. Виждаме трескавия й, налудничав поглед, виждаме отчаяния й порив да си намери богат мъж, след като цял живот се е осланяла на съпруга си за по-добър живот. Банално, но факт – този съпруг милионер е хвърлен в затвора за укриване на данъци, а милата Жасмин е принудена да се премести при доста по-бедната си сестра.

Филм, който избягва клишетата, не дава отговори и забравя за сладникавия холивудски край, а и оставя на зрителя да избере съдбата на героите по свой начин.

9. „Филомена“, реж. Стивън Фриърс

За пореден път номинация за „Оскар“, която е по действителен случай. Въпреки проблемите си със зрението, Джуди Денч показва класата на една актриса от високо ниво. Героинята Филомена тръгва на свой собствен Кръстоносен поход в търсене на своя син, който й е отнет още като малко дете. В търсенето тя се опира на помощта на журналиста Мартин Сиксмит, с когото правят превъзходен тандем. Тя е дълбоко вярваща католичка, а той - атеист, и през техните очи разследването на случая намесва и религията. Абсурдните догми, като например „зачатието е грях“, преследват Филомена през целия й живот, а тя не спира да се измъчва заради своето вероизповедание.

Въпреки че разглежда драматична линия, филмът е приятен и истинска наслада е не само диалогът между основните герои (с красив британски акцент), но и сценарият. „Филомена“ не натоварва, а по-скоро трогва зрителските сърца.

10. „Замръзналото кралство“, реж. Крис Бък, Дженифър Лий

И накрая, но не на последно място, е анимацията на „Дисни“ – „Замръзналото кралство“. Както във всяка своя продукция, и сега мегакомпанията ни предлага наслада за сетивата, която не е просто приказка. Да, вдъхновена е от „Снежната кралица“ на Андерсен, но сюжетът съвсем не е толкова предсказуем. Освен всичко друго филмчето идва и с бонус – ще се забавлявате заедно с децата. „Дисни“ отново ни радва както с красивите рисувани герои и техните премеждия, така и с брилянтните музикални изпълнения.

Малко познат факт е, че в екипа, разработил образа на главната героиня Елза, участва младата българка Светла Радивоева, която признава, че за нея е било като сбъдната мечта да рисува образа на Снежната кралица. Пореден екранен шедьовър за „Дисни“, който цялото ви семейство ще изгледа с удоволствие.

#Оскари 2014 #Джулия Робъртс #Джуди Денч #Мерил Стрийп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници