Реформаторският блок обвини БСП в мащабна международна конспирация

Реформаторският блок обвини БСП в мащабна международна конспирация
Снимка: Реформаторски блок
A A+ A++ A

Реформаторският блок представи нови материали, които уличават управляващите, че действат под диктовката на Русия за реализацията на проекта "Южен поток".

На извънредна пресконференция в щаба на формацията бяха цитирани следните мотиви за твърдението: В изискан по Програмата за достъп до информация документ от Народното събрание се казва: „Веднъж приети предложените изменения не следва да подлежат на задължително съобщаване към ЕК.” Стр. 3 абзац 2.

Според РБ, като действие срещу държавата може да се оцени текстът в мотивите, че няма нужда тези промени да се съобщават на Европейската комисия.

„Защо ако текстовете са в полза на България и ЕС трябва да се крият от нашите партньори? Може ли някой извън България да преценява, каква информация да обменяме с Комисията“, питат реформаторите.

Те представиха писмо на Български енергиен холдинг от 13.12.2013 г. с три приложения, които доказват, че депутатите от управляващото мнозинство са приели на първо четене, закон писан извън страната ни и обслужващ чужди икономически и политически интереси. В приложение №3 са предложенията за законодателни промени, направени от “South Stream Transport” BV (с 50% акционерно участие на Газпром), отнасящи се за морската част.

Според РБ, смисълът и логиката на предложението на „Южен поток“ е очевидно много близък до законопроекта, внесен от депутатите от БСП. Морската част от газопровода се превръща в тотален руски монопол. Ал. 6 към параграф 5 говори за изключване на части от газопроводи от общите правила на регулиране и ценообразуване. Изключително скандално, според тях, е че предложенията са оформени като готов законопроект, който е подготвен за внасяне, като дори е написано име на вносител –Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител. Реформаторите смятат, че е имало голямо колебание от кого да бъдат внесени промените.

Според Реформаторския блок скандалният законопроект има 3 много ясни политически и икономически цели:

1/ Засилването на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа и парното у нас.

2/ Противопоставя България на ЕС като умишлено възпрепятства възможността Европейския съюз да формира самостоятелна енергийна политика.

3/ Българската енергетика да се управлява директно от Москва и единствено в полза на руския монополист.

Реформаторският блок настоява:

1/ Законопроектът внесен от БСП да бъде спрян незабавно, защото е в пряк ущърб на българските национални интереси. България няма нужда от нови газови монополи, а от алтернативи и много доставчици, което ще свали цените.

2/ Министерство на икономиката и енергетиката да разкрие цялата кореспонденция по Южен поток и да отговори публично защо допуска намеса на чужда сила във вътрешните работи на България?

3/ Кой допусна толкова важно законодателство, което засяга националната сигурност да се изготви извън територията на България.

#Реформаторският блок #Русия #Южен поток #Пламен Орешарски #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници