Йотингер: "Южен поток" зависи от позицията на Русия за Украйна

Йотингер: "Южен поток" зависи от позицията на Русия за Украйна
Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна, заявява еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: old.europe.bg
A A+ A++ A

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна, заявява в публикувано в неделя интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер, осъществяването на проекта се бави, защото Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

"Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 млрд. куб. м. през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

#Европа #Южен поток #Русия #Украйна #Москва #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници