Кандидат-студентите подават документи за СУ онлайн

Кандидат-студентите подават документи за СУ онлайн
От днес кандидат-студентите могат да подават документи в СУ онлайн. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днешния траурен понеделник започна електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015. Регистрацията може да бъде направена до 17.30 ч. на 5 юли на адреса - https://online.uni-sofia.bg.

За целта всеки кандидат-студент трябва да създаде свой профил, в който освен личните данни, да подрежда желания ред на специалностите, в които иска да бъде класиран. Всички кандидати заплащат такса 30 лв. за участие в класирането, а електронизираната система за регистрация предлага два варианта на валидиране на записа.

Първият вариант за регистрация дава възможност на кандидатите да направят кандидат-студентския си профил, отбелязвайки, че ще извършат плащане извън системата - по банков път или на каси в Ректората.

В този случай системата генерира съобщение, че от 23 юни до 5 юли кандидатите трябва да се явят в Информационния център на СУ за валидиране на записа от служителите на сектора "Прием на студенти", след като представят оригинал и ксерокопие на дипломата за средно образование и квитанция за платената такса. Картончето с входящия номер се получава след валидиране на записа от служителите на университета.

Вторият вариант е цялостна регистрация с плащане на таксата онлайн - чрез EasyPay или Epay, до генериране на входящ номер.

Кандидатите правят запис на данните си, задължително "качват" изображение на дипломата за средно образование и заплащат такса за участие в класирането чрез системата, която при потвърждаване на плащането генерира входящ номер.

Междувременно в. "Труд" излезе с информация, че в университетите вече се забелязва отлив на кандидат-студенти. "Не смеем да скъсаме никого освен ако не се е справил изключително зле", твърдят преподаватели.

В Алма матер за най-търсения юридически факултет общият брой на местата са 360. За българска филология - 120, а за английска - 100. За все по-популярните сред учениците кореистика, китаистика и японистика местата са между 12 и 20. Общо 90 младежи ще бъдат приети да учат история, а първокурсници по социология могат да бъдат 60. Толкова са свободните места по психология и политология. Журналистиката е обявила свободен прием за 65 души. Общият брой в Алма матер е 6936 в бакалавърските и магистърските програми.

В другите два водещи университети - УНСС и ТУ-София, местата са съответно 3384 и 3630.

 

#студенти #СУ #УНСС #Алма матер #Софийски университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници