25 минути медитация намаляват стреса

25 минути медитация намаляват стреса
A A+ A++ A

Все повече хора използват медитацията за намаляване на стреса, но малцина знаят колко точно трябва да я практикуват и как да извличат ползи за здравето,  смята американският учен Дейвид Кресуел.

За да установят това, той и негови колеги подбрали две групи с участници, които да преминат през стресиращи тестове, използвайки два различни вида техники.

Едните били обучавани да практикуват осъзната медитация, като се подлагали на нея 25 минути в три последователни дни. Този вид медитация включва осъзнаване във всеки един момент на нашите мисли, чувства и заобикалящата ни среда.

"Когато практикуваме осъзната медитация, нашите мисли се насочват към това, което усещаме в настоящия момент, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето", обясни Джон Кабат-Зин, ръководител на програмата за намаляване на стреса чрез осъзната медитация в Масачузетския университет (Umassmed.edu).

Участниците в другата група получили задача да анализират поезия. След тридневната подготовка те трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред "оценители със строги лица". След това те оценили нивата си на стрес и били взети проби от слюнката им, за да бъдат измерени нивата на хормона кортизол.

Заключението е, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които четели поезия.

За запалените предлагаме 11-часов сет от тибетска музика за медитиране.

#здраве #стрес #медитация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници