Едно широко скроено правителство

Едно широко скроено правителство
A A+ A++ A

Не може да не сте забелязали колко пъти президентът Росен Плевнелиев спомена за почти всеки от своите министри израза "широко скроен човек". Не знам дали това е добре или не чак толкова добре за един министър. Един широко скроен министър на финансите, например, може да издъни хазната или пък толкова широко скроен министър на спорта (там вече имаме феноменален опит от изминалата година) може да не види дребните и толкова важни неща, които спъват българския спорт. И така нататък - примери много.

Освен широко скроени, това са безспорно хора, които само с дипломите си могат да напълнят един средно голям камион, а някои от тях са толкова популярни, че и стадион не би събрал приятелите им.

С две думи - голяма част от имената, така упорито спрягани от медиите през последната седмица, застанаха за снимка до президента днес и през следващите два месеца ще трябва не само да докажат своята "широкоскроеност", но и да покажат, че наистина разбират от материята, върху която ще трябва да работят. От хора с безспорно леви убеждения (самият премиер Близнашки), до заклети представители на десницата (Йордан Бакалов и Велизар Шаламанов) през доказани експерти (Екатерина Захариева, Васил Щонов, Илияна Цанова, Йордан Христосков, Христо Иванов) до хора, които тепърва ще се ориентират в сложната министерска материя (Румяна Коларова, Даниел Митов, Мартин Иванов, Евгения Раданова) - това е новият кабинет, служебен и много временен.

Ако това шарено правителство успее да покаже морал, честност, прозрачност, етика и решителност - това ще е страхотен сигнал за Европа, за партньорите от НАТО и за бизнеса, който през последната година беше позабравил България.

За два месеца никой не може да направи чудеса, но може да направи така, че чудесата да се случат през следващите години и то необратимо.

И ако наистина този експеримент е успешен - защо не и всички следващи правителства да са "коктейл" от хора, за които няма значение дали са от ляво или от дясно, а просто да са можещи и амбициозни. И да не забравим - широко скроени.

#служебен кабинет #Росен Плевнелиев #Георги Близнашки #министър #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници