Полски яйца срещу високите цени в България

Полски яйца срещу високите цени в България
Ако яйцата достигнат 50 стотинки, от 1 април се очаква ново увеличение на сладкарските изделия. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, в нов опит да се справи с нарастващите цени на яйцата, ще разговаря с полския си колега, за да бъдат осигурени още яйца, които да преборят дефицита в България.

Именно спряна пратка от Полша сложи началото на сегашната криза. Вносът беше спрян от Агенцията по храните заради съмнения за лошо качество и в резултат се стигна до недостиг.

Министърът не изключи хипотезата да се прави изкуствен дефицит с цел цените да скочат преди великденското търсене, предаде bTV.

Търговските вериги обвиниха доставчиците за високите цени, като обясниха, че надценките са не повече от 10%, или от 2 до 4 ст. на яйце, а не 10-12 ст. на яйце, както твърдят производителите.

Птицевъдите пък се отметнаха от обещанието си, дадено пред земеделския министър, да намалят цените. Найденов ще инициира още една среща с производителите, за да им поиска обяснение.

В пограничните райони тръгнаха на пазар в северната ни съседка, където яйцата са с 10-15 стотинки по-евтини. Някои сладкари са поставени пред избора да купуват яйца директно от фермите и сами да ги мият или да използват сух яйчен меланж, който все още е на старите цени.

Докато правят избора, повечето от сладкарите вдигнаха цените на сладките изделия с между 7 и 10 процента.

Свитото потребление вече се усеща. Производителите на сладки са скептици по отношение на връщането на нормалната цена на яйцата до месец.

Средната цена на килограм сладки към този момент е между 6 и 8 лева. Ако яйцата достигнат 50 стотинки, от 1 април се очаква ново увеличение на сладкарските изделия.

#Мирослав Найденов #яйца #Полша #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници