Захариева преговаря за финансови корекции по две европрограми

Захариева преговаря за финансови корекции по две европрограми
Екатерина Захариева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и ще обсъдят възможностите за възстановяване на плащанията по две европрограми. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и с представители на Главна дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК.

Основната тема по време на разговорите ще е възстановяване на плащанията от страна на ЕК по изцяло спряната Оперативна програма "Околна среда" и по две от осите за "туризъм" и "градско развитие" на "Регионално развитие". Очаква се Захариева да се съгласи с налагането на "плоска" финансова корекция в размер на 200 млн.лв. заради допуснати нередности при провеждане на обществени поръчки в периода 2010-2013 г. по проекти за "водните цикли" на ОПОС. Сумата от 200 млн.лв., която България ще отпише за сметка на възстановяване на плащанията по "Околна среда" бе посочена в поредица от изявления на президента Росен Плевнелиев.

Все още не е ясно, каква ще е финансовата корекция за възстановяване на плащанията по "Регионално развитие", но се очаква тя да бъде между 50 и 100 млн.лв. Въпреки, че повечето от нарушенията, заради които България е санкционирана от европейските одитори са заради обществени поръчки, проведени от общини, заради сериозния размер на финансовите корекции, по настояване на държавния глава, служебните министри приеха глобите да бъдат заплатени от централния бюджет, като за целта ще се предложи актуализация на държавния бюджет след конституирането на новото Народно събрание.

Същата теза бе подкрепена от ГЕРБ, докато бившите управляващи от ДПС и БСП настояваха за споделена отговорност, при която финансовите корекции да бъдат поети основно от местната власт.

#Екатерина Захариева #ГЕРБ #ДПС #БСП #"Регионално развитие" #"Околна среда" #Йоханес Хан #България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници