Русия концентрира войски в Арктика

Русия концентрира войски в Арктика
Снимка: www.edu.severodvinsk.ru
A A+ A++ A

Русия концентрира войски в Арктика, предупреди вицепрезидентът на американския Център за стратегически и международни изследвания Хизер Конли, цитиран от Ukrinform.

Според него,  властите в Русия искат да получат достъп до по-големи части от полезните изкопаеми в Арктика. Целта е в бъдеще, когато ледовете се разтопят, да се започне подводно сондиране на места, където се преполага, че има ценни ресурси. 

Специалистът по безопасността в Арктика от университета в Калгари, Роб Хюберт, смята, че Русия има още една причина да проявява интерес към полярните области - ядрения потенциал там.

„Ако става въпрос за разположени на подводници ракети, то базите в Мурманска област стават по-смислени”, коментира Хюберт. 

Миналата седмица Москва съобщи, че създават постоянна база за Северния флот на Новосибирските острови в Арктика. В тази посока се отправя отряд кораби, които ще транспортират личен състав, техника и имущество за тактическата група на флота, която остава за постоянно на Новосибирските острови.  В състава на съдовете, пътуващи на север, са кораб за борба с подводници, два десанти кораба, както и танкерът “Сергей Осипов”. Също така в определени етапи от маршрута ще се включи и ледоразбивач на “Росатом”.

В края на август президентът Путин заяви, че Русия ще развива и укрепва позициите си в Арктика, като ще се възстановява и военната инфраструктура, но ще действа изключително в рамките на международното право.

В последно време глобалното затопляне на планетата, което се отразява особено чувствително на северните ширини, увеличава неговите водни площи за сметка на вечните му ледове. Това освобождава нови територии за корабоплаването и представлява възможност за евентуалната експлоатация на хипотетични или пък вече известни находища на природни богатства.

На много места в Арктика добивът на природни богатства е започнал отдавна. По данни на Геологическия институт на САЩ, районът след Полярния кръг (на север от 66-тия градус) крие приказни залежи. Смята се, че там има около 90 милиарда барела петрол, близо 47 милиарда кубически метра природен газ и 44 милиарда барела газов кондензат. По най-груби изчисления 135 милиарда барела петрол и кондензати биха покрили нуждите на света от горива за цели 4 години, съобщава Дойче веле. 

#Русия #Арктика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници