Законови промени ще улесняват разпродажбата на КТБ

Законови промени ще улесняват разпродажбата на КТБ
A A+ A++ A

Законови промени, с които да се уреди правна възможност банка, обявена в несъстоятелност, да може да бъде продавана не само като цяло действащо предприятие, а и на части, предлага новият кабинет.

Според финансовия министър Владислав Горанов за това настояват от Фонда за гарантиране на влоговете. Целта била по-лесно управление на процеса на бъдещата несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В преходните и заключителни разпоредби на предложения законопроект някои от текстовете пряко копреспондират с проблеми, възникнали в резултат на отнемане на лиценза на КТБ, обясни финансовият министър.

Част от промените се отнасят до механизма за осребряване на държавните ценни книжа, които са били в КТБ като гаранция за вложените в нея бюджетни средства. Според Горанов има непълнота в законодателството за това как наличните държавни ценни книжа, държани за гаранция на бюджетните средства, да бъдат предоставени на тези бюджетни организации, които са имали вложения в банката. Предложените законови текстове решавали този проблем и описвали механизмите и процедурите.

Други текстове в закона ще бъдат променени така, че много банки да могат да изплащат гарантираните влогове. В сегашния закон е използвана думата "банка" и тълкуването предполага изплащането да става само през една такава, а с измененията предлагаме това да не бъде само една.

Сега действащият закон предвижда държавата да подпомага Фонда за гарантиране на влоговете с решение на Народното събрание.

Горанов заяви, че за оперативност се предлага такова решение за заемообразно подпомагане на фонда със средства от бюджета да бъде взимано от Министерски съвет заради късите срокове.

Кои лица имат право да се ползват от гарантиране на влоговете и кои не - по този въпрос финансовият министър е категоричен, че  вложителите с преференциални лихвени равнища нямат право да получат гаранции от фонда, тоест техните вложения не са защитени.

В хода на квестурата БНБ разпореди на квесторите да намалят всички лихвени нива на депозитите. На практика съществува правна несигурност в Закона за гарантиране на влоговете, който казва, че преценката дали се използва преференциална лихва се отнася към датата на отнемане на лиценза.

Има реален риск, хора, които са се ползвали с преференциални лихвени условия да тълкуват, че намалените им лихви през лятото им дават основание, да считат, че към датата на отнемане на лиценза, са редовно обезпечени и да претендират за обезщетения към фонда.

Затова се предлага преценката за това кои лица са ползвали преференциална лихва да се определя към датата на определяне квестори от страна на БНБ, а не към датата на отнемане на лиценза, обясни Владислав Горанов.

#законови промени #банка #несъстоятелност #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници