7000 полицаи пазят 10 000 протестиращи в Атина

7000 полицаи пазят 10 000 протестиращи в Атина
A A+ A++ A

Десет хиляди души по данни на полицията се събраха в Атина следобед по призова на профсъюзи и леви партии за традиционния протест по повод 41-годишнината от студентския бунт срещу управляващата хунта, предаде БНР.

Протестът беше силно охраняван от полицията. Около 7000 служители на реда бяха изпратени в центъра на града, а много метростанции бяха затворени, съобщи полицейски източник. Мерките целят гарантиране сигурността на демонстрациите пред Политехническия университет в центъра на града, където стана бунтът на 17 ноември 1973 г. на студенти и гимназисти срещу режима на полковниците. Над 20 души загинаха в деня на бунта и той постави началото на края на диктатурата и възстановяването на демокрацията седем месеца по-късно.

Всяка година протестиращите организират шествие до американското посолство, за да осъдят ролята по онова време на американските тайни служби в установяването на диктатурата от 1967 до 1974 г. Те изминават маршрут от около три километра. Демонстрацията, на която обикновено се издигат политически лозунги, включваше в последните години протест срещу строгите икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори в замяна на заеми за излизане от дълговата криза.

Протестиращите носеха плакати с надписи като "Трябва да смажем политиките, които разрушават живота ни" или "Борим се за демокрацията и нашите права". "В момент, когато правителството опитва да унищожи всякакво чувство за социална справедливост чрез политиките на ограничения, исканията на Политехническия университет остават актуални", подчертава в комюнике Генералната федерация на служителите в частния сектор, най-големият профсъюз в странатаотвратили удара.

#Атина #протест #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници