Тони Блеър стана съветник на сръбския премиер

Тони Блеър стана съветник на сръбския премиер
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тони Блеър ще съветва сръбския премиер Александър Вучич. Така Сърбия се превръща в поредната страна, на която англичанинът ще помага, въпреки ключовата му роля като главен отговорник за бомбардировките от НАТО над Белград през 1999 г. (Тогава Тони Блеър бе министър-председател на Великобритания – бел. Ред.), съобщава в. Индипендънт.

Източници от сръбския парламент посочват, че за последните месеци Тони Блеър и неговият екип неколкократно са посещавали Белград.

Твърди се, че услугите на частната консултантска компания на Блеър се плащат от Обединените арабски емирства. Компанията обаче нито потвърждава, нито отрича тези твърдения.

„Проектът е между Сърбия и компанията като следствие на срещите между Тони Блеър и сръбския министър-председател и той няма друго по-широко споразумение.“, се казва в изявление на компанията.

В миналото Вучич се изказваше доста критично срещу Блеър. Сега обаче нещата са се променили. В момента Вучич от краен националист е променил вижданията си и работи за приемането на Сърбия в Европейския съюз.

Лидерът на опозиционната партия Борко Стефанович постави под въпрос решението на Вучич да използва услугите на Блеър.

„Как може да каже такива думи за някого и след това да го използва като ключов фактор в подобряване на ефективността на правителството“, запита Стефанович.

Досега бившият британски премиер е консултирал властите в Казахстан, Азербайджан, Руанда, Албания, Монголия и Кувейт. Изданието Financial Times изчислява, че за 2011 г. Блеър е заработил около 20 милиона лири за консултациите си.

#Тони Блеър #Сърбия #консултации #услуги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници