Франция плаща прескъпо за забавянето на "Мистралите" за Русия

Франция плаща прескъпо за забавянето на "Мистралите" за Русия
Снимка: forum.boinaslava.net
A A+ A++ A

Провалът на договора за построяване на два десантни вертолетоносни кораби-докове от типа „Мистрал”, по който Русия е изплатила повече от половината сума, носи големи щети на Франция. Това струва на френската страна 2,5 млн. евро на месец, съобщи френският информационен канал LSI.

През септември 2014 г. президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна страната му спира доставката на първия от корабите „Мистрал” за Русия.

Единият от корабите - "Владивосток" е готов, а "Севастопол" се достроява. Плавателните съдове стоят в пристанищния град Сен Назер, на брега на Атлантическия океан. Разходите за многотонните кораби са огромни.

"Владивосток" стои на пристанището на Сен Назер в продължение на четири месеца.

Главният редактор на френското списание Mer et Marine, посветено на военноморски теми, коментира, че на борда на „Владивосток“ постоянно дежурят групи от експерти, по-специално противопожарни отряди, специалисти по сигурността, както и техници, обслужващи агрегатите, защото част от трябва да работят дори корабът да не е в движение.

Договорът за построяването на вертолетоносачи от типа „Мистрал” за Военноморския флот на Русия на стойност 1,12 млрд. евро е подписан през юни 2011 г. в Санкт Петербург. Той предвижда построяването първоначално на два кораба във френската корабостроителница в Сен Назер.

Първият кораб „Владивосток” е спуснат на вода и по план трябва да бъде предаден на руския флот в края на годината, а вторият „Севастопол”през 2015 г. Въпросът за построяването на третия и четвъртия „Мистрал” трябва да бъде решен след резултатите от експлоатацията на „Владивосток” и „Севастопол”.

#Русия #Мистрал #Франция #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници