Отново недоволни македонци в Скопие, но само пред сградата на МС

Отново недоволни македонци в Скопие, но само пред сградата на МС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протести срещу правителството в Македония и днес (18 май), но само пред сградата на Министерски съвет в Скопие. Организаторите са от гражданското движение "Протестирам".

В предишни дни шествието е обикаляло между правителствената сграда и тези на съда и парламента на Македония. Тази вечер идеята е да се подкрепят мъжете и жените, които лагеруват пред Министерски съвет и които няма да си тръгнат, докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно оставка на правителството на Никола Груевски.

В същото време се очаква днес да се проведе и проправителствен протест. Началният час е 20:00 местно време.
Стана ясно, че стотици автобуси от цяла Македония са започнали да изпълват всички централни улици на Скопие. Пътуващите ще участват в митинг в подкрепа на правителството на Никола Груевски.

Според Груевски "народният митинг има за цел да докаже, че в Македония има народ с характер, който няма да позволи някой от вън с вътрешни слуги да изпълнява чужди интересни и да събаря легитимното правителство".

"Народният събор ще даде подкрепа на всички, които се борят за държавата в тези трудни моменти - за силите на реда и на тези, които искат Македония да излезе от кризата и да продължи по пътя на прогреса, за нови работни места, привличане на нови инвестиции, увеличаване на заплатите и пенсиите и увеличаване на субсидиите за земеделците", каза още Груевски преди митинга и добави, че той ще бъде мирен и без насилие, но мощен откъм присъствие.

На 5 май бяха оповестени подробности за убийството на младежа Мартин Нешковски, което е било покрито от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейните министри. Това изкара хиляди недоволни граждани по улиците на Скопие. Протестите много бързо обхванаха и други градове на страната - Битоля, Струмица, Щип и др.

Ситуацията се нажежи от инцидента в Куманово, където група от въоръжени лица започна престрелка. Загинаха 8 полицаи и няколко цивилни граждани, десетки бяха ранени.

Днес се провали и вторият опит лидерите в Македония да се договорят за бъдещето на страната. В разговорите участваха ръководителите на политическите сили в страната – премиерът Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз (СДСМ), Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците (ДПА), така и посланиците на САЩ и ЕС Джес Бейли и Аиво Орав.  Срещата между водачите обаче приключи без успех. Единственото нещо, за което имаше съгласие бе датата на следващите разговори. Нова среща се предвижда на 26-и май.

#протест #Македония #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници