Египетско лешоядче се излюпи в Провадия

Египетско лешоядче  се излюпи в Провадия
Снимка: БДЗП
A A+ A++ A

За четвърта поредна година семейството египетски лешояди от гнездото с поставената камера отново се сдоби с поколение. Всеки може да наблюдава на живо грижите на родителите и развитието на малкото, което расте с часове, на сайта на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ съобщиха от от Българското дружество за защита на птиците.

От Дружеството съобщиха, че гнездовата ниша с инсталираната камера се намира в близост до Провадия. Учениците от СОУ „Димитър Благоев“ в града тази седмица ще дадат име на лешоядчето.

Египетските лешояди са най-бързо изчезващите хищни птици в Европа като популацията им на Балканите за последните 30 години е намаляла с над 80%. Малкото е един от последните представители на вида в България.

Египетският лешояд обитава степи, полупустини, пустини, скалисти райони (подходящи за гнездата му) и всякакъв тип равнини. Храни се предимно с мърша, но понякога улавя дребни животни като жаби, охлюви и всякакъв вид яйца. Яде също костенурки и яйца от едри птици като щрауса.

Египетският лешояд е едно от няколкото животни, използващи инструменти, което е признак за високата му интелигентност. Когато открие яйце от щраус, той хваща с човката си камък и го засилва рязко, пускайки го върху черупката на яйцето. Това е възможно физически, защото за разлика от повечето видове лешояди има къс и здрав врат.

#египетски лешояд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници