Пламен Димитров: Дори имигрантите не искат да работят за български заплати

Пламен Димитров: Дори имигрантите не искат да работят за български заплати
A A+ A++ A

До 20% ръст на заплатите трябва да има годишно, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„Всички сектори в България изпитват крещяща нужда от кадри, почти няма сектори, в които да няма обявени работни места. Има една основна причина да има такъв глад – отвореният пазар на Запад с далеч по-високи възнаграждения и нашият пазар, който не дава това”, посочи Димитров пред Нова тв.

Според него в някои от големите градове почти няма безработица. В София например тя е около 2-3%.

Дори имигрантите не биха дошли да работят в България, посочи Пламен Димитров.

„Пазарът изисква да бъдат вдигнати възнагражденията и имигрантите не искат да работят за 500-600 лева”, коментира синдикалният лидер.

Според него в момента много сектори на икономиката могат да си позволят по-високи заплати, но не ги дават. По-високите възнаграждения биха били за сметка на печалбата и ограничаване на инвестициите.

Икономиката у нас показва, че бихме могли да вдигнем доходите – сега изработваме с над 30% повече, отколкото преди старта на прехода.

„Положението е неудържимо. Трябва да се вземат тези стъпки. Ако някой не може да се вмести в тези рамки, пазарът ще го измести”, прогнозира Пламен Димитров.

В образованието тази година се търсят учители за хуманитарни науки, около 1500 места са свободни. Димитров изброи и другите сектори, които има нужда от работна ръка – здравеопазване, дори индустрия, където нямало стругари, фрезисти. В София безработицата е фикционна – 2-3%, посочи Димитров 

Председателят на КНСБ коментира и статистиката, че близо 80 пенсионери и петима безработни се издържат от 100 работещи. В началото на века беше обратното – пенсионерите бяха повече, каза Димитров. И повтори, че ако няма повишаване на заетостта чрез по-добри заплати, няма да има промяна на тенденцията.

Ако доходите растат с 10-15-20% годишно, тогава пенсионната реформа ще може да се изпълни – 40% увеличение на пенсиите до 2025 година, убеден е председателят на КНСБ. 

#Пламен Димитров #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници