5354 строежа се издигат върху свлачища

5354 строежа се издигат върху свлачища
A A+ A++ A

При проверки на 699 свлачища, от инспекторите по строителен надзор в страната, е констатирано че върху тях има 5354 строежа, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Отговорността за това е на местните оббщини, разясни тя във времето за парламентарен контрол.

В същото време е установено, че почти 4000 от обектите са изградени в нарушение на закона, без водопровод и канализация, което допълнително активизира свлачищата. Поради тази причина се подготват промени в закона.

60% от регистрираните 2000 свлачища в страната с в урбанизирани територии, като повечето от тях са в Северна България, каза още Лиляна Павлова. В национална прогама за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България са включени и ефектите на ерозия по Дунавския бряг и ебразията по Черноморското крайбрежие.

Всички свлачища са анализирани игрупирани в четири групи. Набелязани са и три групи мерки за справяне с тях - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни до 2020 година.

Финансиране за осъществяване на мерките ще се търси от бюджетите на регионалното министерство, общините, пътната агенция, междуведомствената комисия по бедствия и аварии, както и около 56 млн. лева по оперативна програма "Околна среда".

#свлачища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници