Марияна Арсенова поема оперетата до конкурс

Марияна Арсенова поема оперетата до конкурс
A A+ A++ A

Със заповед на министъра на културата за директор на Музикалния театър в София до провеждането на конкурс е назначена Марияна Арсенова, съобщиха от Министерството на културата.

Марияна Арсенова е дългогодишна солистка в Музикалния театър, заемала е и длъжността заместник-директор.

Досегашният директор на Музикалния театър в София Марио Николов е уволнен заради извършени от него тежки нарушения на трудовата и финансовата дисциплина. Те са установени в два доклада от проверка на Инспектората на Министерството на културата и на Звеното за вътрешен одит.

Докато е бил в болнични от 1 до 20 юни 2015 г. на домашен амбулаторен режим, Марио Николов участва в подготовка и представяне на спектакли в Театър за опера и балет „Олег Дановски” в град Констанца в Румъния. След това той продължи да представя и други болнични листове.

Проверката на Инспектората е установила и редица други нарушения на трудовата дисциплина. Между тях са неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и през 2015 г. Тези действия на Марио Николов са довели до неконтролиран преразход и недостиг на бюджетни средства за издръжка на културния институт.

Марияна Арсенова е родена в гр. Пловдив в лекарско семейство. През 1991 г. започва обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на доц. Констанца Вачкова. Като студентка в трети курс печели 3-то място на Международния студентски конкурс по камерна музика в гр. Енсхеде – Холандия. След завършването на Музикалната академия през 1995 г., след конкурс, е приета за солистка на Държавна опера гр. Стара Загора. Там коронната й роля е Розина от „Севилският бръснар” от Росини. Друга нейна роля е Дорабела от „Така правят всички жени” от Моцарт.

От 1997 г., след издържан конкурс, е приета за солистка на ДМТ „Стефан Македонски”. През 2001 г. тя печели първа награда на Националния конкурс за оперета и мюзикъл „Мими Балканска”. Оттогава тя изпълнява всички централни роли от репертоара на класическата оперета и немалко такива - от мюзикълния репертоар на театъра. Първата й роля е на Елена от „Хубавата Елена” от Жак Офенбах. След това идват Валансиен и Хана Главари от „Веселата вдовица” от Лехар, Вера Лизавета от „Последният Валс” от Оскар Щраус, Силва от неповторимата „Царица на чардаша” от Имре Калман, Марица от „Графиня Марица” от Калман, Зорика от „Циганска любов”от Лехар, Виктория от „Виктория и нейният хусар” от Пал Абрахам, Ким от мюзикъла „Мис Сайгон” от Клод –Мишел Шонберг, Айрини Малой от „Хелоу, Доли” от Джери Хърман, Деметра и Гризабела от „Котки” от А.Л. Уебър и много др.

Най-много изпълняваната от нея роля е тази на Розалинда от „Прилепът” на Й. Щраус, и не само на родна сцена, а и на сцените на Германия, Швейцария, Холандия, Австрия, Япония и др., по време на турнетата на театъра. Тя има немалко роли и в редица български заглавия за деца, между които в „Четиримата близнаци” от Г. Костов, в „Казанова” от същия композитор, Царицата от „Снежанка и седемте джуджета” от Атанас Косев и др.

През 2004 г. тя е удостоена с Кристална лира, връчвана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, за ролята на Анжел Дидие от оперетата „Граф фон Люксембург” от Лехар.

През 2007 г. е поканена за ролята на Валансиен на Летния фестивал в Солотурн, Швейцария, а през следващата 2008 г. на същия фестивал изпълнява ролята на дона Елвира в Моцартовата опера „Дон Жуан”.

От м. август 2010 г. до октомври 2013 г., след обединението на ДМТ „Стефан Македонски” и балет „Арабеск” в Държавен музикален и балетен център - София, тя е заместник-директор на Центъра и артистичен директор на Музикалния театър.

#Марио Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници