Попова: Диктат от Брюксел няма да реши проблема

Попова: Диктат от Брюксел няма да реши проблема
Маргарита Попова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За мен е важно да намерим солидарно решение, да се опитаме да покажем, че с диктат от Брюксел нещата няма да се случват. 

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на конференция за бежанската криза, предаде БГНЕС.

„Хората, които търсят подслон, е в резултат на други събития-войни, които създадоха днешните последици, това бедствено положение, което изживява ЕС, Старият континент и страната ни. Човешкото същество е на земята, за да общува, да се грижи за себеподобните в мир и любов, а конфликтите водят до пагубни последици.

Хвърляйки, бегъл поглед назад още през 2001 г. европейското семейство е изработило една директива за временната закрила. Последваха и други директиви за връщането, синя карта. Инструменти се предлагаха, повече от тях обаче остават на книга. Тези инструменти не се прилагат”, посочи Попова.

„Каквато и да е позицията на България, която не може да е друга освен човеколюбива и основана на хуманността, не трябва да се забравя защо и как се стига до тези неща. Страната ни трябва да бъде винаги с издигнат мощен глас срещу войната и конфликтите. Позицията на България трябва да е балансирана с големите държави, които имат интереси. Хората, които бягаха от Югославия посрещнахме, сега в ЕС казват икономическите мигранти да се връщат обратно. Като че ли забравяме, че след 5-10 години тези хора ще бъдат следващите икономически мигранти, защото как се възстановяват територии след убийства и война. Не се възстановяват за 5 или 10 години и не бива да го забравяме”, категорична бе Маргарита Попова.

Според нея, три са основните неща, които трябва да имаме в националната си позиция по отношение на бежанците - хуманност, сигурност и солидарност.

„От Брюксел се чуват неща, които ме смущават. Някой сякаш иска да ни натрапи и да ни каже, че солидарността има единствено измерение и това е колко бройки бежанци ще приемем на наша територии. Не приемам такъв подход, защото солидарността има много измерения. Тя се изразява в много повече, тя би могла да означава промени или напасване на националното законодателство за облекчаване на начина, по който приемаме бежанци, да направим хубав модел за интеграцията им. В никакъв случай солидарност на може да бъде заплашвана със санкции. Нищо на този свят не може да се реши успешно, ако в същността му е заложен конфликт, желание да наложиш диктат, желание да покажеш, че твоето становище е единствено важно”, заяви вицепрезидентът.

Според нея 21 век не е време за войни и време за решаване на каквито и да е конфликти и създаването им, а трябва да бъде век на хуманност. България е миролюбива страна. Нека бъдем по-смели, затова сме част от европейското семейство, гласът ни да се чува, призова още Маргарита Попова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници