Бойко Ноев: Обществото трябва да се убеди в нуждата от съвременни военни способности

Бойко Ноев: Обществото трябва да се убеди в нуждата от съвременни военни способности
Бившият военен министър в две правителства, Бойко Ноев, коментира военните способности и военните бюджети на България. Снимка: reporterbg.com
A A+ A++ A

„Не можем да защитим „честта на пагона” и нуждата от адекватен военен бюджет, ако не убедим обществото от нуждата от съвременни военни способности, от адекватни военни способности, а не спомени от миналото“, каза в интервю за агенция „Фокус” Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов.

„Не можем да прескочим миналото, разбира се. За да обясним, че ако вече 20 г. търсим нормалност в системата на отбраната, една от причините е, че към 1990 г. България беше най-милитаризираната страна на глава от населението в Европа. И това не е остатък само от социализма. В цялата си следосвобожденска история и до 1945 г. България е имала военна доктрина, насочена към това, което тогава се е считало освобождение на исконно български земи. Тогава вероятно е било исторически оправдано“, коментира Ноев. По думите му това е в най-чиста форма използване на военни средства за постигане на висши политически цели.

„След попадането ни в съветската сфера на влияние, във Варшавския договор, милитаризацията продължава като част от чужда военна доктрина, което налага на нацията нови неимоверни военни усилия. Когато при подписването на Договора за конвенционалните оръжия в началото на 90-те години се разбра, че имаме 3200 танка, никой не искаше да повярва. Цялата страна е издълбана от подземни военни съоръжения, вместо метро и тунел под Шипка например“, отбеляза още Ноев.

#Бойко Ноев #Иван Костов #Ренета Инджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници