Китайци искат да строят 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"?

Китайци искат да строят 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"?
A A+ A++ A

Представители на китайска корпорация, оперираща атомни централи, посети ядрената централа в Козлодуй. От българска страна са представени възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на ядрената енергетика и по-специално при изграждането на нова ядрена мощност, съобщиха от Министерство на енергетиката. Акцент е поставен върху предимствата в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, се уточнява в съобщението.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов покани Китай да се включи като финансов инвеститор в изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по проекта на "Уестингхаус" при неотдавнашното си посещение в Пекин. България предлага на Китай да влезе с 49% във финансирането на изграждането на реактора за 7 блок. Идеята за привличането на Китай в проекта е дошла от представителите на "Уестингхаус", с които Борисов се срещна в София преди азиатския си воаяж.

Наличието на енергийна и транспортна инфраструктура, опитен персонал, връзка с енергийната система на страната и с тези на съседните страни, са сред предпоставките за бъдеща реализация на съвместен проект. Всички детайли и въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на съвместна работна група между представители от българска и китайска страна.

Представителите на китайската фирма са се запознали с приоритетите в работата на българската ядрена централа – удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок, както и увеличаването на тяхната мощност до 104%. По думите на изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов, повече от 33% от електроенергията в България се произвежда от атомната централа. От началото на годината до 13-ти декември 2015 г. двата ядрени блока са произвели 14 490 463 MWh, се казва още в съобщението.



#АЕЦ "Козлодуй" #Уестингхаус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници