В ТЕЦ "Марица Изток" 2 се готвят за големи протести

В ТЕЦ "Марица Изток" 2 се готвят за големи протести
A A+ A++ A

В ТЕЦ "Марица Изток" 2 се готвят за големи протести. Това обяви пред БНР Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток" 2 и общински съветник от "Левицата" в Стара Загора.

За днес в Министерството на труда и социалната политика е насрочена среща, на която да се обсъди предстоящото съкращаване на 160 души и преструктурирането на ТЕЦ "КонтурГлобал" – една от американските централи в комплекс "Марица Изток". Централата спря работа след като изтече дългосрочния й договор с Националната електрическа компания.

"Ръководството на централата обяви, че ако няма достатъчно висока цена на електроенергията, ще се пристъпи към съкращения. От КНСБ ги спряхме. Те щяха да започнат много по-рано", обясни Деян Дяков в предаването "Преди всички".

"Трябваше всички работници да бъдат съкратени. Ние, като синдикат успяхме да защитим останалите и да осигурим плащане от социалното министерство и частично подпомагане от държавата, за да ги задържим до септември, да картографираме уменията им и да им намерим работа".

През септември или октомври обаче се очаква да бъдат освободени и останалите, ако "КонтурГлобал" не предприеме нови пазарно-икономически мерки, посочи той.

"Плащането на емисии наложи това централите да не могат да работят. Министерството на енергетиката не предприе никакви действия да промени начина на плащане на емисии. Работодателят все още не желае да сключи колективен трудов договор. Колегите от КНСБ са в етап на преговори. Имам неофициална информация, че са издействани обезщетения между пет и девет брутни заплати спрямо стажа. Държавата не успя да си свърши работата и да си спази обещанията, че нито един работник няма да бъде съкратен".

Той смята, че е можело да се направят постъпления, които да доведат до спасяване на централите от ТЕЦ "Марица Изток".

"С най-голямо значение е механизмът за капацитет, който беше пропуснат още през 2019 г. Това щеше да даде глътка въздух на въглищните централи".

През пролетта въглищните централи винаги са работили на минимален капацитет, обясни Дяков.

"Не е прецедент. Всяка пролет фотоволтаиците произвеждат на максимум електроенергия, ВЕЦ–овете, язовирите са пълни от снеготопенето. Така е и на есен".

Ако проблемът с целия комплекс не се реши до юни, ТЕЦ "Марица Изток" 2 вече няма да има ангажимент към регулиран пазар и трябва да спре работа, предупреди Дяков.

"Ние, работниците от държавния ТЕЦ, респективно от държавната мина, ще изпаднем в същата патова ситуация. Не ни остава нищо друго, освен да излезем на протест.

Бяхме готови да излезем още тази седмица. Но нямаме правителство и е нелогично, защото протестираме пред някой орган".

Ситуацията в мините е критична, подчерта още той.

"Рудник 3 не функционира към момента. През май няма да има пари за заплати. В момента договаряме колективен трудов договор с мини "Марица Изток". Ръководството обаче не желае да го подпише и да се ангажира с обезщетения. Момчетата са готови също на стачки и протести.

Няма проблем с нарушаване на екологичните норми, посочи той.

"Това са атаки от зелените организации през последните 15 години. Не е нещо ново. Ще обжалваме делата".

#ТЕЦ "Марица Изток 2"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите