"Овергаз" не е жертва, държавата й подаде ръка в трудния момент, заяви министър Петкова

"Овергаз" не е жертва, държавата й подаде ръка в трудния момент, заяви министър Петкова
A A+ A++ A

Държавата подаде ръка на „Овергаз” в труден момент, не може да се говори за кражба на бизнес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Нова ТВ.

„Българската държава се намеси и изпълни своята функция да не остави близо 200 хиляди потребители без топло. Стана ясно, че нямаше да има доставки за „Овергаз” и това, което направи държавата е изключително отговорна постъпка от нейна страна, тъй като представете си, ако не се беше намесила какви щяха да са коментарите и анализите днес.

Държавата получи информация на 30 декември за това, че заявените количества за „Овергаз”, тяхната заявка стои 0, и ако не беше реагирала, какво щеше да се случи с тези 200 000 българи, каква Нова година щяха да посрещнат?”, обясни министър Петкова.

На въпрос дали случилото се е схема и игра на Русия, с която да се отърват и неутрализират посредника, тя отвърна, че не би искала да навлиза в подобни конспирации. Това, което е важното в случая, е какво са направили българското правителство и българските енергийни дружества.

„Не знам за какъв опит за открадване на бизнес може да се говори, при положение, че държавата подаде ръка на „Овергаз” в този труден момент. Аз разполагам с писмото им до „Булгаргаз”, в което те молят много бързо да се подпише договор между „Булгартрансгаз” и „Овергаз мрежи”, с който да се осигурят доставките на природен газ за абонатите им”, посочи министър Петкова.

„Не е работа на министъра на енергетиката и на държавата да се намесва в едни чисто търговски отношения на една частна компания с друга компания, така че аз лично не съм разговаряла със Сашо Дончев и не знам какви са неговите задължения”, заяви тя в отговор на въпрос дали се е свързала с изпълнителния директор на „Овергаз”.

По думите на Петкова частната компания в никакъв случай не е жертва „Това е другият доставчик на газ в страната, който доставя близо 10 % от доставките на природен газ за България, останалите 90% се доставят от „Булгаргаз”, така че не смятам, че тук има някаква жертва. Напротив, това е компания, която съвсем нормално извършва своята лицензионна дейности, има ангажименти по своята лицензия и трябва да ги изпълнява. Държавата й помогна, тъй като имаше затруднения”, посочи министърът на енергетиката.

#Овергаз #спрени доставки #Газпром Експорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници