Ръст в битовото отопление на твърдо гориво е отчела Столична община

Ръст в битовото отопление на твърдо гориво е отчела Столична община
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръст в битовото отопление на твърдо гориво е отчела Столична община, стана ясно от изказване на кмета на столицата Йорданка Фандъкова на дискусия "Зелени инвестиции- бизнес перспективи пред социалноотговорните компании", цитирана от агенция "Фокус".

Битовото отопление на твърдо гориво е и основна причина за замърсяването на въздуха с фини прахови частици в столицата, която от години е в челните места на най-мръсните градове в Европа, както и сред най-рисковите за здравето градове ( според данни на Световната здравна организация от 2015 г., София е и в класацията на градовете, в които има повишен риск от рак на белите дробове заради наднормени количества ФПЧ).

Фандъкова обясни, че заради тази тенденция на увеличение, общината поставя от тук нататък като водещ проблемът с битовото отопление на твърдо гориво. Фанъкова съобщи, че общината работи по пилотен проект за монтиране на филтриращи устройства на комините на хората, живеещи в един район в околностите на София. Идеята е филтрите да пречистват въздуха от използваните горива. "Искаме да стимулираме хората и да им помогнем да спрат да използват вредните горива в бита", каза кметът.

По думите й, в София е постигнато "устойчиво намаляване на вредните емисии" въпреки, че градът - наред с още няколко български градове от години е в челните места по най-замърсен с фини прахови частици въздух в Европа. В защита на тезата си, Фандъкова изтъкна, че "намалява броят на годишно регистрираните превишавания на нормата на количествата фини прахови частици" без да конкретизира с точни данни.
За 2014 г. средногодишната норма на азотни оксиди е спазена, а за първите четири месеца на 2015 г. е регистрирано само едно превишение на нивата, обясни кметът на столицата.

 

#Столична община #Йорданка Фандъкова #отопление #твърдо гориво #замърсяване на въздуха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници