Бойко Борисов: Армията и граничарите само могат да пазят границата ни

A A+ A++ A

Изключително съм доволен от това, което наблюдавахме с колегите. Няколко цели изпълнени прекрасно. Надявам се и вие да имате полза от това, че с Гранична полиция и армията успяхте да отиграете три различни ситуации – спасяване, връщане и същевременно установяване на терористи и всичко, както го пише в литературата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес наблюдава съвместна тренировка на Военноморските ни сили и Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море.

Много прецизно, много точно. Това е мнението на професионалното ръководство и наше, добави Борисов. Надявам се с министъра, това, което правим за двата нови кораба да е и знак към моряците. Поетите ангажименти се опитваме да ги изпълняваме, каза още Борисов. Тренировката премина прецизно и точно и е още едно основание за оптимизъм, че можем да пазим добре своите граници. Имахме и гости днес тук от САЩ, от гръцкото правителство. Много скоро правим среща между трите държави, за да можем денонощния фронт да го държим, а и да покажем, че в България армията и граничарите могат да пазят сами своята граница.

Не е нужно НАТО да идва да ни пази. Ако това го бяха правили колегите от другите страни, много преди година, нямаше сега да сме в тази ситуация по лагерите, каза Борисов. Въоръжените сили на България са гордост на народа. Преди година и половина нямахме пари, защото заварихме държавата на 3,8% дефицит. И тогава казах с цялото си уважение първо ще съберем пари да дадем по 50 млн. за празниците на пенсионерите, а 220 млн. досега извън бюджета, над 150 млн. повече заплати за учителите, десетки милиони за спешна помощ и тогава ако успеем да съберем повече приходи, ще се обърнем към армията.

Такива ми бяха думите. Това го казах и след КСНС при президента. За радост МВР, прокуратурата, ДАНС, митници, данъчни работят усърдно и събрахме повече приходи, намалихме дефицита, продължихме да строим. И виждате, че нашите военни и полицаи са супер професионални, колко прецизно и точно, а и добре оборудвани са вече. Съберем ли пари, ще инвестираме ние да си произведем две фрегати, каза Борисов и добави: Убеден съм от това, което видях – прототипите, които са направили - че след това ще имаме и пазар на такива фрегати.

Ще заделим към 800 милиона и ще произведем тези кораби, които са измислени и готови да се строят, отбеляза още той. По темата за мигрантите Борисов заяви: За разлика от моя изключително добър приятел Виктор Орбан, аз за огради не говоря. Ние правим съоръжения, огради не правим. Съоръжения, които да подпомогнат армията и граничарите да влизат само от официалните КПП-та, както е по Шенген. Ние сме изключително стриктни в спазването на шенгенските правила, похвали се Борисов.

Военният министър Николай Ненчев също заяви, че са много доволни от учението. Това са превантивни мерки, разберете. Изключително е важно не пост фактум да работим, а да правим всичко това в резултат на много усилия на тези хора, които денонощно по 24 часа работят на ден. Знаете, че вече направихме поредица от срещи с нашия румънски колега, със сръбския колега, с македонския колега. Преди няколко дни бяхме в Гърция, уточнихме, разбрахме се да обменяме информация – търсим партньорство, търсим добросъседство. Нашата политика е миролюбива, не е насочена към някого конкретно. Но виждате, че тези усилия дават резултати, за което още веднъж искам да благодаря, подчерта още Ненчев. 

#Бойко Борисов #Бургас #граница #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници