Русия дава по-евтин газ, щом България подпише за „Южен поток”

Русия дава по-евтин газ, щом България подпише за „Южен поток”
До 15 ноември 2012 г. акционерите от „Южен поток – България” трябва да обявят окончателното си решение дали твърдо ще поемат ангажимента за изграждането на газопровода, каза Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще получи отстъпка от 11,1% от цената на руския газ, когато подпише окончателното инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„До 15 ноември 2012 г. акционерите от „Южен поток – България“ трябва да обявят окончателното си решение дали твърдо ще поемат ангажимента за изграждането на газопровода“, допълни Делян Добев, цитиран от bTV, по време на участието си във форума „Балкански политики за зелен икономически растеж“.

Енергийният министър уточни, че намалението на цената на газа ще се изчислява от 1 април, а отстъпката е в размед на 115–120 млн. долара.

„Работим много успешно и конструктивно и нямаме теми, по които да не можем да постигнем съгласие“, увери Делян Добрев.

Преди дни стана ясно, че руският газов гигант „Газпром“ може да финансира дела на България в проекта за строителство на сухопътната част от „Южен поток“.

70% от парите най-вероятно ще бъдат покрити от кредити, а останалите 30% ще се покрият от партньорите в проекта с техни собствени средства.

Според Делян Добрев от началото на следващия месец цената на природния газ в страната ще се увеличи. Това се дължи на увеличението на цената на долара, както и на завишените стойности на петрола.

#газопровод #„Южен поток” #Делян Добрев #газ #България #Русия #министър на икономиката #Газпром #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници