Добрев: Мораториумът за шистовия газ не е отменен, а коригиран

Добрев: Мораториумът за шистовия газ не е отменен, а коригиран
Министърът коментира изказването на заместник-посланика на САЩ Сюзън Сатън, която заяви, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху добива на шистов газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мораториумът върху добива на шистов газ не е отменен, а само коригиран, за да се улесни добивът на конвенционален газ, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът коментира изказването на заместник-посланика на САЩ Сюзън Сатън, която заяви, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху добива на шистов газ, като каза, че не смята това за натиск, предаде bTV.

Шистовият газ ще направи България енергийно независима – такова мнение изказа американският дипломат по време на конференцията „Проучване и производство на петрол и газ – новата технологична граница“, която се проведе в столицата.

Добрев обаче отбеляза, че добивът на шистов газ е помогнал за смъкването на цените на синьото гориво в САЩ, където 1000 куб. метра от суровината струват около 100 долара, за разлика от Европа, където е около 300, и в България - над 400.

„Хубаво е, че имаме мораториум, за да има достатъчно време да направим анализите“, посочи енергийният министър. По думите му така ще могат да се постигнат и гаранции за околната среда.

#шистов газ #мораториум #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници