Продължава гасенето на пожарите край Елхово и Ихтиман

Продължава гасенето на пожарите край Елхово и Ихтиман
И при двата пожара усилията на огнеборците са съсредоточени в ограничаване на горящата площ. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Продължават действията по ограничаването на пожарите край Елхово и Ихтиман, обяви главен инспектор Тошко Бързилов от „Пожарна безопасност и защита на населението".

В гасенето на огнената стихия край Елхово, която избухна в следобедните часове в неделя, участват пожарникари, служители на Гранична полиция, горското стопанство и доброволци от местното население.

В понеделник сутринта на помощ са се притекли и два хеликоптера на българската армия, както и булдозер от „Мини Марица-изток”, който в момента прави просека.

Огънят, който избухна в горската растителност край Ихтиман е напълно овладян, обясни Бързилов пред Дарик радио.

И при двата пожара усилията на огнеборците са съсредоточени в ограничаване на горящата площ.

Гасенето на горски пожари става бавно и трудно, тъй като противопожарните автомобили нямат капацитета да пренасят толкова голямо количество вода, колкото е необходимо за погасяването на труднодостъпните горски местности, обясни главен инспектор Бързилов.

От сутринта на понеделник за овладяването на огнената стихия край Елхово, която бушува в близо 100 дка иглолистна гора, работят два хеликоптера Ми 17.

„Хеликоптерите облитат района за изсипване на вода и подпомагане на наземните екипи. Булдозерът прави просека. Пожарът е локализиран, но все пак трябва да направим хубава опорна ивица", каза още Бързилов.

По думите му както при пожара край Елхово, така и край Ихтиман, една от основните трудности за огнеборците е недостъпната местност. Огънят край Ихтиман обхваща около 600 дка горска растителност.

„Той е напълно овладян, отвсякъде е заграден, няма никакво развитие. В момента горят отделни дънери, но не представляват опасност", обясни Бързилов.

Изсъхналите треви създават предпоставки за възникването на пожари, посочи още той.

Според него хората трябва да бъдат изключително внимателни, когато палят цигара или клечка кибрит в близост до растителност през този сезон.

Сред най-честите грешки, които се допускат, е унищожаването на растителни отпадъци, като падането на окосена трева, в полета или други тревисти местности.

#пожар #Тошко Бързилов #Елхово #Ихтиман #Пожарна безопасност и защита на населението #гранична полиция #Мини Марица-изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници