"Инерком": Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

"Инерком": Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна
A A+ A++ A

"Решението за ЧЕЗ е до голяма степен в ръцете на чешката страна.",обясни председателят на борда на директорите на "Инерком" Милена Стоева.

След преговорите в Прага от дружеството продължават да работят по финансирането на сделката, за което, по неофициална информация, са необходими 320 милиона евро.

Финансовият консултант на "Инерком" Веселин Захариев обясни, че още се уточнява какъв дял във финансирането ще е собствен капитал и какъв ще е под формата на заеми.

Инерком като дружество нямало право да е участва в арбитражбото дело, което ЧЕЗ Груп води срещу България, но Сторева не коментира дали ще съдействат с документи по делото, ако се наложи.

Екипът на Гинка Върбакова е на форум за неправителствените организации в енергетиката, в който участва и вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шевчович.

В сряда Комисията за защита на конкуренцията беше уведомена официално за сделката между "Инерком" и "ЧЕЗ Груп" и до най-много три месеца тя трябва да се произнесе дали продажбата отговаря на правилата на българския пазар.
 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници