Определиха с жребий кои от членовете на КЕВР напускат регулатора

Определиха с жребий кои от членовете на КЕВР напускат регулатора
A A+ A++ A

Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман са четиримата членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР), които напускат регулатора.

Това определи жребият, който се проведе по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. 

КЕВР се състои от 9 души - председател и 8 членове. Днес половината от членовете бяха освободени. 

Заминават си двама енергийни експерти - Александър Йорданов, предложен от тогавашния Патриотичен фронт, Георги Златев - издигнат от БДЦ. Комисията напуска и един ВиК специалисти -  Валентин Петков, предложен от Реформаторския блок за член на КЕВР, както и един юрист - Ремзи Осман, станал член на комисията по предложение на ДПС.

Съставът на КЕВР беше избран преди 3 години и всички тогавашни парламентарни групи, с изключение на "Атака", направиха своите предложения за членове на комисията. Днешният първи и последен жребий се наложи, защото в закона за енергетиката е записано, че на 6 години половината от членовете на комисията трябва да бъдат подменени. Така след още 3 години тези, които днес запазиха местата си, ще бъдат сменени с нови членове. Председателя на комисията се сменя на всеки 7 години. 

Депутатите от комисията решиха журналисти да теглят жребия. 

След като вече е ясно кои от досегашните членове на КЕВР вече няма да са част от регулатора, парламентарно представените партии могат да направят предложения за техни заместници. Това трябва да стане до 17 април, а номинациите трябва да са придружени с писмени мотиви. След това кандидатите ще бъдат изслушани парламентарната комисия по енергетика. Окончателно новите попълнения в КЕВР се гласуват в пленарната зала. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници