Христо Казанджииев: Напълно се пренебрегва възможността за доставки на газ от Румъния

Христо Казанджииев: Напълно се пренебрегва възможността за доставки на газ от Румъния
A A+ A++ A

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен, че България е работила "контрапродуктивно" по отношение на осигуряването на алтернативни доставки в последните 20 години: „Само ще спомена, че към настоящия момент, България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото, ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ. До този момент аз не съм чул Булгаргаз де предприел стъпки в тази посока…“, заяви експертът пред БНР.

Казанджиев изтъкна, че в Западния Предбалкан също има установени големи находища на шистов газ, които не се експоатират, въпреки че няма опасност за подземните води.Резултатите от проучванията за нефт и газ в Черно море към момента са песимистични, допълни той. Експертът е на мнение, че има „дъблоко налагано заблуждение, че определянето на цените на природния газ не е на пазарен принцип“.

„Методологията за определяне на цените и заложена в договорите за доставка съответства на европейските стандарти в тази сфера. Това, че се индексира към нефта е нормално, поради факта че самият природен газ е енергиен ресурс. Друг е въпросът, че България в значителна степен използва природния газ и като суровина и ето този елемент не е отчетен във формулата за индексация. От една страна е добре, че има възможности за избор, но от друга страна този избор носи големи рискове, особено що се отнася до формиране цената на база на цените от европейските хъбове, защото като правило тези цени са спот-цени и се формират с оглед на бързи продажби с оглед балансиране на пазара, докато близо 90% от потребявания природен газ се доставя по дългосрочни договори, които са по-устойчиви във времето /…/ В момента например, потребителите в България плащат една от най-ниските цени на природния газ по дългосрочните договори, докато на спот пазара е горе-долу със 100 лева по-висока цената, отколкото за българските потребители. Трябва да се подхожда много внимателно и след задълбочен анализ, въз основа на една стратегия, която аз лично не виждам от страна на Булгаргаз".

"За Южен поток - България спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България. Русия много използват тези възможности за развитие на проекти като морков пред магарето България и се възползва по един безогледен начин от тази ситуация. Последният случай е проектът „Турски поток“, който е в огромен ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години“ . Според Казанджиев този проект е „изключително трудно да бъде жизнеспособен към настоящия момент при съществуващите данни“, но страната ни ще инвестира огромни средства за него макар да няма правно-обвързващи ангажименти. Казанджиев изтъкна, че лошото управление в енергийната сфера е своеобразен данък, който българите плащат.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници