Фирми за зелена енергия се присъединили към мрежата „на тъмно“

Фирми за зелена енергия се присъединили към мрежата „на тъмно“
В резултат на взривоопасното присъединяване към момента България има 800 мегавата от тези мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 г., посочи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Производителите на зелена енергия от фотоволтаици са присъединявани към електрическата мрежа на България „на тъмно“, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

„В резултат на това към момента България има 800 мегавата от тези мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 г.“, посочи шефът на ДКЕВР пред bTV.

Така той аргументира необходимостта от въвеждане на такса „достъп“ за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, срещу която бизнесът въстана.

Според шефа на енергийния регулатор изобилието на фирми, предлагащи зелена енергия, създава разходи в системата, които трябва да се покрият или от производителите на този вид ток, или от крайните потребители.

Причината за тези допълнителни разходи е задължението на електроразпределителните дружества да изкупуват цялата произведена зелена енергия, и то на преференциални цени.

„Разберете, че тези преференциални цени ги плаща българският потребител. Тези пари се вземат от него и се дават на производителите на ВЕИ с цел да развиват даден сектор. В случая обаче те са го развили повече, отколкото е необходимо. Защо ние да сме най-зелената държава и в резултат да плащаме скъп ток?“, попита Ангел Семерджиев.

Той обясни, че именно заради внезапния и изненадващ бум на фотоволтаичните централи се е стигнало до парадокса одобрената само преди три месеца „зелена добавка“ в цената на тока да не може да покрие генерираните разходи.

„Имахме точно определени заявки към 1 юли и тогава те бяха отчетени в определената цена. Непосредствено след това обаче се оказа, че имаме такова количество фотоволтаици, които натоварват много системата – финансово и технически. Затова смятаме, че таксата за достъп ще покрие допълнителните разходи. Който предизвиква разходи в системата, трябва да си ги плати“, обясни още председателят на ДКЕВР.

Бизнесът обаче не е съгласен с тези доводи. Според Пенко Петков, производител на енергия от слънцето, ролята на регулатора е да знае тези процеси, а не да казва, че е изненадан от големия интерес и големия брой фирми в зеления сектор – към момента около 1400 на брой.

„Липсва дискусия с един бързоразвиващ се сектор. Категорично не работим на тъмно, смехотворна е тезата, че за 1 месец са се присъединили стотици мегавата“, каза още бизнесменът и допълни, че за неговата фирма готвената такса е „в ужасяващ процент“ – 40%.

„Как би живял г-н Семерджиев без 40% от заплатата си? Всички имаме кредити и може да се стигне до фалити“, допълни Пенко Петков.

По думите му секторът на зелената енергия в България е около 10%, а ангажиментът е да се покрият 16% от производството на електроенергия по изисквания на ЕС. Така инвеститорът отхвърли тезата за прекалено голямо количество на произведения ток.

В понеделник производителите на ВЕИ излязоха на протест срещу планираната такса „достъп“ и поискаха оставки в ДКЕВР.

#Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ВЕИ #фотоволтаици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници